Европейската икономика забавя обороти през третото тримесечие

Еврозоната все още се бори с наследството на дълговата криза.

14.11.2013 | 19:26
Европейската икономика забавя обороти през третото тримесечие

Статистиката показва, че и без това крехкото възстановяване на европейската икономика забавя обороти през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на еврозоната нараства с 0,1% в сравнение с отчетените 0,3 на сто през второто тримесечие.

Подобна е ситуацията в двете най-големи икономики в региона - растежът на Германия се забавя, а Франция отчита неочакван спад. Свиването на икономиката показва, че еврозоната все още се бори с наследството на дълговата криза.

Безработицата остава на рекордно високо ниво от 12,2 процента, а инфлацията падна до четиригодишно дъно през октомври. Това накара Европейската централна банка да вземе изненадващото решение да намали основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,25 на сто миналата седмица.

Много експерти предупреждават за опасността от дефлация в еврозоната - ръстът на потребителските цени е два пъти по-слаб от целевото ниво на централната банка. Институцията обаче е на мнение, че все още не става въпрос за дефлация, а просто за дълъг период на слаба инфлация.

Вижте още в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg.