fallback

Великобритания подкрепя производството на енергия от ядрени мощности

Воденият от EDF консорциум ще трябва да построи централа на свой собствен риск.

21.10.2013 | 18:20

И управляващите, и опозицията във Великобритания подкрепят производството на енергия от ядрени мощности, а и делът на противниците срещу съоръженията в обществото е много по-нисък в сравнение с други страни в Европа.

Съгласно споразумението, воденият от EDF консорциум ще трябва да построи централата на свой собствен риск, а правителството ще гарантира само минимална изкупна цена за електроенергията. Според публикациите в медиите минималната цена за мегаватчас вероятно ще бъде около 92 паунда за 35 години, което е повече от два пъти над сегашните пазарни равнища.

Според договорката, ако изкупните цени на пазара паднат под това равнище, EDF ще получи компенсация за разликата, а ако се вдигнат над него – ще изплаща разликата на държавата.

Френската компания оперира 15 ядрени реактора във Великобритания, след като през 2008-2009 г. придоби British Energy за 12,5 млрд. паунда, припомня Ройтерс.

Сделката обаче идва в доста тънък момент – във Великобритания силно нараства общественото недоволство заради цените на електричеството. Два от шестте водещи производителя на електрическа енергия обявиха 8% повишение на цените за тази зима, а някои британски медии са критично настроени към новия проект за ядрена електроцентрала. Още повече, че директната пазарна подкрепа за ново съоръжение е безпрецедентна за Европа и Великобритания ще е първата държава, която ще търси разрешение от Еврокомисията, от около 20 години насам.

Задачата обаче ще бъде сложна – по-рано този месец Брюксел изключи ядрената енергия от ревизираните правила за държавна помощ. Според критици на проекта минималната изкупна цена на практика представлява „замразяване“ на цената на ядрената енергия, произведена от тази централа, за десетилетия напред, което поставя британското правителство пред огромни рискове.

Самият проект също е рисков, тъй като може разходите за изграждане на централата да нараснат неконтролируемо.

fallback
Още от България
fallback