fallback

Социал-демократическата партия ще преговаря с Меркел за широка коалиция

Политическата сила ще се бори за въвеждането на минимална заплата и данък върху финансовите транзакции.

21.10.2013 | 14:04

Социалдемократическата партия в Германия ратифицира решението на лидера й да преговаря с избраната за канцлер Ангела Меркел за сформирането на широка коалиция, предаде Bloomberg.

Още миналата седмица Меркел и лидерите на социалдемократите се споразумяха за сформирането на широка коалиция след три кръга на първоначални разговори.

Около 85% от 229-ма делегати на социалдемократите са подкрепили стартирането на преговорите с блока на Меркел на 23 октомври – ден, след като Бундестагът ще проведе първото си заседание след изборите.

„Възможно е непреодолими различия да са се появили по време на разговорите и коалиция да не е възможна. Но след като решихме да водим разговори за сформирането й, целта е да ги доведем до успешен край“, коментира председателят на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел.

Габриел ще се бори за въвеждането на минимална заплата в Германия и засилване на инвестициите в инфраструктура. Социалдемократите са и против директната рекапитализация на затруднени банки от спасителните фондове, като настояват, че данъкоплатците не трябва да бъдат въвличани в подобно финансиране.

Членовете на политическата сила обаче отново ще трябва да благословят евентуално споразумение, ако се стигне до такова. Габриел посочи, че неговата цел е правителството да е сформирано до Коледа.

Първият кръг от преговорите за сформиране на широка коалиция Меркел ще осъществи само ден преди срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), отбелязва информационната агенция.

Партията на Ангела Меркел обеща да не вдига данъците - едно от централните искания на социалдемократите. Зигмар Габриел обаче наскоро смекчи тона си по отношение на данъчното облагане, като намекна, че в преговорите ще се настоява за други ключови промени в политиката.

Минималната заплата оглавява списъка на партията с 10-те условия, които тя поставя за сформирането на широка коалиция. Сред останалите са подобряване на здравните грижи, въвеждане на квота за жени в бордовете на компаниите, допустимост на двойно гражданство, повече финансиране за общините, инфраструктура и образование, данък върху финансовите транзакции, стратегия за икономически растеж на Европа.

Oще по темата вижте във видео материала на Bloomberg!

fallback
Още от България
fallback