Роланд-Франсоа Вейл: Капацитетът за настаняване на бежанци в България е изчерпан

ООН ще призове страните-членки да съберат 3.5 млрд. долара за бежанците от Сирия, заяви представителят на Върховния комисариат на организацията.

07.09.2013 | 19:17
Роланд-Франсоа Вейл: Капацитетът за настаняване на бежанци в България е изчерпан

Всеки ден 5 хиляди души напускат границите на Сирия, коментира в ефира на Bulgaria On Air Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисариат на ООН в България. Той допълни, че техният брой е най-голям в съседните страни.

„Между 450 до 500 хиляди са бежанците в Турция. Над 500 хиляди са в Йордания. И над 700 хиляди-в Ливан”, посочи Вейл. Той допълни, че за справяне с бежанската вълна са необходими 3.5 милиарда долара. По думите му ООН ще отправи призив към страните-членки за събиране на сумата до края на месеца.

Що се отнася до капацитета за настаняване на бежанци в България, „той в момента е изчерпан”, коментира още Вейл.
„Обикновени стаи са превърнати в общежития”, подчерта представителят на Върховния комисариат на ООН в България.

Европа е най-големият донор на хуманитарна помощ за Сирия, заяви на свой ред евродепутатът и заместник-председател на европейската Комисия по външна политика Андрей Ковачев. Той допълни, че към момента Европа е осигурила на близкоизточната страна около 1.3 милиарда евро. Проблемът, по неговите думи е, че ЕС не успява да трансформира тази помощ в политически инструмент, заради различните позиции, които отстояват страните-членки.

От позицията на най-голям донор в хуманитарната помощ Европа се опитва да задържи бежанците в близост до Сирия, коментира евродепутатът Ивайло Калфин. Той подчерта, че това е и най-добрият вариант, който трябва да следва и България. Калфин също отбеляза, че капацитетът за настаняване на бежанци в България е изчерпан. В тази връзка, по думи му, страната ни следва да поиска от Европа две неща.- „Първото и задължително нещо е разселването на бежанците да се приеме като проблем на целия Европейски съюз. Второто нещо, ако се наложи да приютяваме още напуснали страната си сирийци, е да поиска помощ от ЕС за осигуряване на бежански убежища”.

Без резолюция на Съвета за сигурност на ООН страната ни не би могла да участва в  офанзива срещу  Сирия, коментира Калфин. Той допълни още, че би трябвало да изчакаме и окончателните данни за проверка на доказателствата за използване на химическо оръжие. 

Според него България трябва активно да участва в дискусиите за намиране на решение на проблема в размирната страна. В противен случай, при необходимост, няма да можем да претендираме за отпускане на помощ  от ЕС.