Рубини: Икономическото възстановяване в САЩ е крехко

Проблемите в еврозоната все още не са решени, коментира икономистът пред Bloomberg.

06.09.2013 | 19:43
Рубини: Икономическото възстановяване в САЩ е крехко
Рубини: Икономическото възстановяване в САЩ е крехко

Има известно икономическо възстановяване в САЩ, което според мен е доста крехко, коментира за Bloomberg икономистът Нурел Рубини:

„Икономическият растеж през третото тримесечие беше едва 2%. През второто, като изключим натрупването на запасите, беше дори под 2 на сто. Има и активизация на трудовия пазар, но тя отчасти се дължи на спада в дела на трудоспособното население. Ако погледнете показателите за съвкупното търсене, ще видите че държавните разходи продължават да спадат. Капиталовите инвестиции също са слаби, ако се отчетат последните данни за дълготрайните поръчки. Индикаторите на имотния пазар също подсказват известна слабост. Потреблението през юли остана на същите нива, а нетният износ всъщност намалява. Много хора говорят за това ускорение на американския икономически растеж, но ако вземем предвид данните, мисля че картината е смесена и все още темповете са все още около или под 2%, което е доста под икономическия потенциал." 

На въпрос дали ще има ново отлагане на спирането на стимулите за американската икономика от страна на ФЕД през септември Рубини отговаря:

"Данните за разнопосочни и подобряването на перспективите не е достатъчно силно. Федералният резерв може и да започне с ограничаването на стимулите през септември, но доходността по 10-годишните облигации вече наближава 3%, а затягането във финансовия сектор може да влоши допълнително ситуацията в секторите, които са чувствителни към лихвите. Например- имотния пазар и инвестициите. Според мен или ФЕД няма да прибегне до свиване на стимулите още през септември, или ако го направят, то изявлението им трябва да бъде стимулиращо. Те могат и да започнат да намаляват размера на покупките, както на ипотечни така и на държавни облигации, но дали ще продължат или ще спрат, или пък ще тръгнат в обратната посока, ще зависи от развитието на икономическите  индикатори. Ако те излязат с по-рестриктивна позиция, то тогава доходността по 10-годишните облигации може да скочи доста над 3% и това би задушило икономическото възстановяване. Аз мисля, че те може и да прибегнат до монетарните рестрикции, дори и през септември, но реториката им ще бъде по-скоро стимулираща, с цел да предотврати по-нататъшно увеличение на лихвите".

Според Рубини фундаменталните проблеми на еврозоната все още не са решени.


„Имаше известно подобрение в показателите на еврозоната, но пет от седемте страни в периферията все още са в рецесия. Дори държави като Италия, Испания и други да постигнат икономически растеж, то той ще е около или малко над нулевия. Така че фундаменталните проблеми на еврозоната все още не са решени. Растежът е слаб, заради бавните реформи, възстановяването е анемично и държавният дълг все още е над 100% от брутния вътрешен продукт в Испания, Италия и много от държавите в периферията. А и продължава да расте. Проблемите с конкурентоспособността също стоят на дневен ред. Стабилизацията в балансите по текущата сметка донякъде се дължи на  циклични фактори- например на спада на износа заради рецесията. Тя не е структурна. Макар рискът от излизане на Гърция от еврозоната и от това Испания и Италия да бъдат изолирани от пазарите, да беше намален значително, благодарение на финансовите стимули,  то фундаменталните проблеми на европейската периферия не бяха решени”.