fallback

Аугустин Диаз Де Мера: България не може да се справи сама с бежанския проблем

Очевидно България е не е подготвена да посрещне една лавина от хора, коментира евродепутатът.

23.02.2014 | 12:50

България не може сама да се справи с бежанския проблем, заяви пред телевизия Bulgaria On Air  евродепутатът от Eвропейската народна партия Аугустин Диаз Де Мера.   

„Българите сами не могат да решат проблема с бежанците,” коментира испанския евродепутат. – „Ако говорим конкретно за сирийците, това са хората, които се нуждаят от подкрепа. Очевидно България не е подготвена да посрещне една лавина от хора”, подчерта той.

Европейският съюз е най-големия донор на хуманитарна помощ за жертвите на сирийската криза. Заедно- Европейската комисия и страните-членки са отпуснали над 2,6 милиарда евро за почти тригодишния период, през който продължава конфликтът. Подкрепата от Европейската комисия е на стойност 615 милиона евро за хуманитарна помощ и 526 милиона евро за образование в Сирия. В края на ноември беше потвърдено и отпускането на спешна финансова помощ за България - 5,6 милиона евро от Европейския фонд за бежанците, управляван от Европейската комисия. Средствата са предназначени за подобряване на условията и повишаване на капацитета на местата за временно настаняване на хората, търсещи убежище.

Наред с тази извънредна финансова помощ, България от години получава финансова подкрепа от Европейската комисия за изграждане и поддръжка на своя капацитет за справяне с миграционни проблеми.  

fallback
Още от България
fallback