fallback

Парламентът с декларация заради ескалацията на напрежението на етническа основа

С документа се призовава за недопускане Денят на Левски да се използва за партийни или други цели.

19.02.2014 | 16:54

Парламентът прие декларация за националното единение по повод "ескалацията на напрежението на етническа, религиозна и политическа основа" . С документа, внесен от председателя на парламента Михаил Миков, се призовава за недопускане Денят на Левски да се използва за партийни или други цели. В подкрепа на декларацията гласуваха 113 депутати, против бяха трима от „Атака”.

В декларацията на Народното събрание се призовава за висока отговорност на всички политически сили. Да не се допуска техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение.

„Нека уважим паметта на Апостола, но нека и с нашите дела да покажем че сме достойни за заветите,” заяви Миков. В дух на толерантност прозвуча и изявлението на председателя на парламентарната група на ДПС Лютви Местан. Според него единството на нацията предполага етнически и религиозни различия, които някои политици разглеждат като проблем. Местан косвено коментира и поведението на своя съпартиец Хюсеин Хафъзов.

„Когато една реч е поднесена по-емоционално, в една нагнетена среда, може да стигне до не съвсем коректно възприемане на една или друга теза, и това също е урок за всеки един от ораторите, в това число и за Движението за права и свободи”, заяви Местан.

Декларациите на „Атака „и ГЕРБ, с които се осъжда на поведението на депутата Хюсеин Хафъзов от миналата седмица, не бяха приети.

„Като цяло остана незаклеймена проявата на Хафъзов. Защото той обяви антиконституционно намерение. Прламентът не го заклеймява,” коментира Сидеров.

„Считам, че аз и моите колеги трябваше да намерим консенсус по отношение на едно явление, което е недопустимо да се случва от тази трибуна,” заяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

Всяка от парламентарните групи разчете по различен начин патриотизма в този ден. 

„Аз бих казал, че днес истинският патриотизъм е реиндустриализация и социалната справедливост . Ако не тръгнем по този път, ще видите как някои въпроси ще притъпят своята острота,” заяви Янаки Стоилов.

Днес заседанието на депутатите приключи по-рано заради намерението на парламентарната група на социалистите да почетат паметта на съпартиеца си Димчо Михалевски в Кърджали.

http://www.dnes.bg/politika/2014/02/19/cacheva-kym-siderov-da-slojim-krai-na-agoniiata-na-ns.216392

fallback
Още от България
fallback