Онкоболните в България се увеличават с 32 хиляди на година

Учени от БАН искат от държавата 16 млн.лв. за циклотронен център.

18.02.2014 | 17:57
Онкоболните в България се увеличават с 32 хиляди на година
Онкоболните в България се увеличават с 32 хиляди на година

С над 32 000 души годишно се увеличават онкоболните у нас. Затова български учени настояват държавата да осигури 16 млн. лева за изграждането на циклотронен център към БАН, който да помогне за ранната диагностика на рака.
В центъра ще се произвеждат радиоактивни изотопи- консумативите за една от най-модерните апаратури за ранна диагностика на онкозаболявания.

Всяка година Здравната каса плаща по 8 млн. лева за внос на изотопи, който е достатъчен за изследването на едва 2800 души годишно.

За изграждането на циклотронен център БАН вече е събрала 5 милиона долара. За реализацията на целия проект са нужни още 16 млн. лв.

„Проектът започна преди 2 години. Със средствата, които България даде за последните 2 години ние вече можеше да сме го реализирали и от 2015 година да започнем производство, което да спестява пари, тоест икономическият ефект за България дори е огромен, а да не говорим за здравето на хората,' коментира доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Освен за диагностиката на ракови заболявания, циклотронният център ще се използва и с научна цел.