5 часа дебати по вота - критики в цифри и без силни оратори

ОТ БСП призоваха за милосърдие към "боксовата круша" Цветанов

10.02.2014 | 21:38
5 часа дебати по вота - критики в цифри и без силни оратори

Близо пет часа продължиха дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в сферата на сигурността. Въпреки че имаше заявки за изказвания от всички парламентарни групи, в крайна сметка се оказа, че силни оратори този път няма и критиките бяха основно подплатени с цифри, които да покажат колко къса контрабанди цигари са задържани през годините и колко престъпления са извършени.

Когато обаче думата взе зам.-председателят на ГЕРБ и ексвътрешен министър Цветан Цветанов,  депутатите от БСП, ДПС и „Атака” демонстративно напуснаха залата.  Цветанов се оплака, че по време на дебата днес преди всичко се е давала оценка за управлението на ГЕРБ, но не и на това, което правят сега управляващите.

На обвиненията, че когато е бил вътрешен министър, е имало масово нерегламентирано използване на СРС-та, той припомни случая „Галерия” от 2008 г., когато ДАНС беше оглавявана от настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Той обвини управляващите, че толерират организираната престъпност и олигархията, и нападна Йовчев, че е превърнал министерството в институцията, която е загубила доверието на ЕК.
„Нека да призовем за една оставка и мисля, че това  ще е най-правилното”, заключи той, а депутатите от ГЕРБ развяха по един лист с надпис „Оставка”.

От „Атака” пък използваха вота на недоверие да повдигнат темата за „циганската престъпност”, която според депутата от партията Адриан Асенов „е основен бич и върху българския народ се упражнява геноцид над 20 години”.

Съпартийката му Магдалена Ташева след него категорично заяви, че у нас няма бежанци, а „главорези”.

Тя обаче коментира, че явно правителството не се справя, но пък се обърна към депутатите от ГЕРБ: „Вие ли ще съставите правителство?!”. 

Станислав Станилов от „Атака” пък видя опити за метеж на правителството, който се прави от месеци, и упрекна политиците, че не задават въпроса кой стои в дъното на това.

„Никой не обсъжда кои са лицата, които го организират и които плащат, това трябваше да каже МВР и всички съвкупно да отидат на съд”, коментира той.

От министрите освен Цветлин Йовчев и военният Ангел Найденов взе думата, за да защити кабинета.

Вотът е несъстоятелен и говори за несериозен подход към темата за сигурността”, отсече той.

„Партията, която харчеше десетки милиони и слушаше хиляди, превръщайки службите в гигантско ухо, да повдига темата, звучи абсурдно. Ако прибавим, че МВР беше използвано като инструмент да се отнема бизнес, абсурдът е още по-видим. Тези, които така се бяха вманиачили по темата, че слушаха помежду си, да повдигат темата е трудно разбираемо”, коментира той.

Димитър Дъбов от БСП обвини депутатите от ГЕРБ, че това, което правят, е „Крадецът вика: Дръжте крадеца”.

Според него реформата е буксувала, но правителството полага усилия за преодоляване на слабостите в сектора. Дъбов посочи, че "на езика на спорта този вот превръща бившия министър на вътрешните работи в боксова круша".

Колегата му Таско Ерменков от БСП  призова за милосърдие към бившия министър на вътрешните работи след критиките на Дъбов. Той  постави и въпроса и колко от депутатите на ГЕРБ са подписали вота  не заради правителството на Пламен Орешарски, а като акт на  отмъщение срещу самия Цветанов.

„Знаете ли колко боли, когато си задаваш въпроса колко от 87-те са го направили не срещу правителството, а като акт на лично отмъщение на самия теб за натиска и шантажа, в които си ги държал? Надявам се това да е оздравяваща болка за мястото, в което си 0 в опозиция без право на помилване”, отбеляза той и добави, че боли и когато знаеш, „че си качен на шейната и те е шляпнал по гърба Борисов”.

Красимир Янков от БСП коментира, че с настоящия вот се търси „популистки ефект и е знак към пристъпващите закона, че в парламента има една партия, която е на тяхна страна, и тя се нарича ГЕРБ”.

Той припомни, че в голяма степен победата на изборите, която доведе ГЕРБ на власт, беше свързана с очакванията на обществото, че ще бъде рязко подобрена работата на МВР и службите за сигурност.

„Слабите резултати на правителството именно в тази сфера бяха причина за прекратяване на мандата на правителството. Цветанов даде акцент върху показни акции с огромно медийно отразяване, но проблемът с битовата престъпност остана извън МВР”, заяви Янков.

Третият вот на недоверие ще бъде гласуван в сряда в 9 часа, но още отсега е ясно, че той няма да доведе до сваляне на правителството - БСП, ДПС и „Атака” няма да го подкрепят, а гласовете на ГЕРБ не стигат за това.

Първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" в началото на октомври миналата година беше за провал в инвестиционното планиране. Тогава обаче опозицията не се регистрира в пленарна зала и не участва в дебата. Целта на депутатите от ГЕРБ беше да покажат, че парламентът не може да функционира в отсъствието на "Атака”, а по същото време националистите бяха на посещение в чужбина.  Въпреки това в крайна сметка вотът не мина.

Вторият, внесен в края на същия месец, беше заради регионалната политика и отново отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.