fallback

Посланици в България се запознаха с новия Изборен кодекс

Проектозаконът беше представен от заместник-председателя на парламента Мая Мaнолова и лидера на БСП Сергей Станишев.

10.02.2014 | 16:58

Изборният кодекс е готов. Той беше представен на посланиците от чужбина у нас от лидера на БСП Сергей Станишев и председателя на временната комисия за изборен кодекс Мая Манолова. Проектозаконът ще бъде обсъден в пленарна зала още тази седмица. В хода на дебатите ще се направят и някои поправки, като забележката на Венецианската комисия към регистрацията на участниците в изборите, заяви Манолова.

Срещата на Мая Манолова с посланиците от ЕС, Русия и САЩ беше закрита за медиите, а след нея не бяха предвидени изказвания на чуждестранните дипломати. В началото на срещата Манолова припомни на посланиците, че написването на нов Избирателен кодекс е провокирано от гражданския натиск. По думите на Манолова, посланиците са се интересували от теми свързани с избирателните списъци, агитацията на майчин език, гласуването на затворниците, на хората в чужбина и хората с увреждания, както и темата, предлагана за референдум от президента за задължителното гласуване.  „Интересът е много голям от посланиците. Казаха, че са впечатлени от новите прозрачни правила в Изборният кодекс”, коментира пред журналисти Манолова.

Заради прозрачните и честни правила, мнозинството на социалистите се е съобразило с желанието на президента Росен Плевнелиев и опозицията ЦИК да бъде сформирана на партиен квотен принцип, а не както беше първоначално предвидено – като независима експертна комисия.

Все пак критики към новия Изборен кодекс са получени от Венецианската комисия, която има забележки към активната регистрация.

 „Освен добри думи за новия Изборен кодекс там има обичайните критики за агитацията на майчин език, активната регистрация, чийто текстове ще се опитаме да прецизираме до зала”, заяви Манолова.

По думите й проблемът с активната регистрация възниквал заради българските граждани, които живеят в чужбина, но нямали постоянен адрес. По този начин близо два милиона българи зад граница си оставали записвани в изборните списъци в страната, от които нямало как да бъдат отписани.Вижте и репортажа по темата на Иван Иванов и оператора Радослав Илиев.

fallback
Още от България
fallback