fallback

Връщат сергиите близо до плажовете

Морските общини да решават за строителството в района, записаха депутатите в Закона за черноморското крайбрежие на първо четене.

07.02.2014 | 17:23

Морските общини сами ще решават кога ще бъде забранено строителството на тяхна територия и за какъв период. Това записаха депутатите в Закона за черноморското крайбрежие на първо четене. В момента забраната за строеж важи от 15 май до 1 октомври всяка година.

Преместваемите обекти по плажовете могат да бъдат максимум 2 процента от територията на плажната ивица, независимо от големината на плажа, решиха депутатите. Досега процентът на търговската площ беше различен за ивици под и над 40 декара.

По-либералният режим на строеж в крайморските общини ще създаде възможност европроектите там да се изпълняват в срок, а не да бъдат спирани поради всеобщата забрана. Поредните изменения в закона отново станаха причина за спорове в пленарна зала.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова остро разкритикува предложението на левицата преместваемите обекти да бъдат 2 процента и на малките плажове. Досега изискването за тях беше до 1 процент. Промяната според ГЕРБ е лобистка и обслужва интересите на концесионерите за сметка на хората, дошли на море.

Изненадващо червеният депутат Страхил Ангелов, който придоби широка известност с посещението си в Сирия, предложи да отпаднат концесиите за плажове. Идеята беше одобрена от партия „Атака“, но в крайна сметка не беше приета от депутатите.

„Основната идея на промените е да се внесе справедливост в определянето на концесионните такси, върху спазването на концесионните договори“, заяви Ангелов.

И докато депутатите приемаха промените в закона, десетки протестиращи изразиха своето недоволство пред сградата на Народното събрание заради подготвения нов изборен кодекс, подкрепен от ДПС и БСП.  Репортаж на Кремена Кръстева и Кристиан Лазаров.

fallback
Още от България
fallback