fallback

Реформите ще бъдат проблем за България при подписването на споразумението с ЕК

Документът за периода 2014-2020 г. едва ли ще бъде подписан до април, заяви Томислав Дончев

04.02.2014 | 20:51

Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. едва ли ще бъде подписано до април тази година, заяви пред Bulgaria On Air депутатът от ГЕРБ и бивш министър по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

По думите му има три основни проблема, с които България може да се сблъска във връзка със споразумението.

Първият проблем се крие в реформите, които Европейската комисия настоява България да извърши, за да използва средства в определени сектори. Като най-проблемен може да се окаже секторът здравеопазване, твърди Дончев.

Според него втората сериозна пречка пред страната ни ще е решението какъв брой градове да финансира по Оперативна програма “Региони в растеж”. Третото предизвикателство е свързано с това дали да бъде определен списък на приоритетните сектори, в които да се насочи финансирането на малки и средни предприятия. Тук се предполага да влязат секторите, които допринасят най-много за икономическия растеж.

Бившият министър заяви, че се надява този програмен период да не започне със закъснение, както се е случило с предходния.

Дончев разкри, че съставът на листата на ГЕРБ за евроизборите ще стане ясен до месец и има достатъчно време за съобщаването ѝ. Той очаква предизборната кампания да прилича на предишната и я оприличава на “борба в кал”. Според него, случи ли се това, всички ще загубят.

Във връзка с данните на фондация “Медийна демокрация” от медийния мониторинг за 2013 г., показващи, че правителството се радва на медиен комфорт, Дончев уточни, че очевидно има монопол в голяма част от медиите, които подкрепят управляващата коалиция.

Това правителство е безспорно е дефект на демокрацията. То съчетава взаимно несъчетаеми политически вектори”, коментира Дончев. Според него “най-малкото общо кратно” е омразата към ГЕРБ, но тя не бива да се смята за фундамент.

Бившият министър по управлението на европейските фондове твърди, че евроскептицизмът е отражение на "нормалните политически геометрии" в държавите. Според него той няма да се превърне в непреодолим икономически фактор.

“Ако не съществуваше като ЕС, всички, които членуват в него, щяха да са по-бедни”, подчерта Дончев.

fallback
Още от България
fallback