В програмата за развитието на България са заложени осем приоритета

По думите на президента постигането на целите от националната програма ще осигури ускорен икономически растеж

04.02.2014 | 17:53
В програмата за развитието на България са заложени осем приоритета

Правителството да проведе информационна кампания за разясняване на приоритетите Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 г. Това решение е взето единодушно на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, но е с подписано с особено мнение от лидера на „Атака” Волен Сидеров.   

След заседанието президентът Росен Плевнелиев обобщи становището на членовете на КНСН.

По думите му всички са били единодушни, че проектът на споразумението за партньорство с ЕК съответства на приетата през 2012 г. Национална програма за развитие на България до 2020 г., която е водещият стратегически документ, който определя целите на страната.

В нея са формулирани осем стратегически приоритета - подобряване на достъпа и на качеството на образованието, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, устойчиво регионално развитие, развитие на аграрния отрасъл и производство на продукти с висока добавена стойност, подкрепа на иновациите, укрепване на институционалната среда, енергийна сигурност и подобряване на транспортната, изреди президентът.

В споразумението те са сведени до формулировките образование, квалификация и заетост, което обуславя приобщаващ растеж, научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, добро управление и достъп до качествени административни услуги.

„С постигане на целите заложени в националната програма и споразумението ще се осигури ускорен икономически растеж и повишаване на качеството на живот”, увери Плевнелиев.

По думите му оценката на КСНС е, че финансовите средства по партньорството ни с ЕС са важен допълнителен ресурс и затова е нужно прозрачно изразходване на тези средства.

Заради това членовете на съвета препоръчват на правителството да се отчита ежегодно за изпълнението на споразумението, както и че партиите и институциите трябва да работят за прозрачното, и при това на 100 процента, усвояване на европарите.