14% от българите вярват в независимата журналистика

Телевизията остава най-силното информационно средство за повечето българи

04.02.2014 | 17:51
14% от българите вярват в независимата журналистика

Само един от седем българи смята, че медиите у нас са независими. Това показва изследване на фондацията Конрад Аденауер за медийната свобода у нас.

18,2% от анкетираните са на мнение, че медиите са напълно зависими, а 42% смятат, че четвъртата власт е по-скоро зависима от различни политически или икономически формации.

За 62% от българите телевизията е предпочитан информационен източник за политика, докато интернет изданията са по-популярни сред младежите и жителите на по-големите градове. 

Рейтингите на всички водещи политици у нас, с едно изключение, са отрицателни. Става въпрос за премиера ПламенОрешарски, чиято способност да общува с гражданите е оценена като добра от 12,1 на сто от българите. Лидер по този показател е Бойко Борисов с 22%, като той е и най-често споменаваният политик в родните медии. Рейтингът му обаче бележи най-голям срив до от 2,4 през 2012 г. до минус 5,3 през 2013 г.

Общуването с гражданите на президента Росен Плевнелиев е опрелено като най-професионално от 12,9% от запитаните, а рейтингът му е минус 2,3. Рейтингите на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Места също са под нулата, а най-недолюбваният български политк е Волен Сидеров с рейтинг от минус 7,4.