Харалан Александров: БСП престава да е остров на стабилност

Социалният антрополог твърди, че едва ли в България скоро ще възникне сериозен ляв проект

03.02.2014 | 09:45
Харалан Александров: БСП престава да е остров на стабилност
Харалан Александров: БСП престава да е остров на стабилност

БСП престава да бъде остров на стабилност, а това, което ще реши евроизборите, не са посланията и харизмата на лидерите, а добрата организация в партиите. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в ефира на Bulgaria On Air.

По думите му БСП се намира в много трудна ситуация, а от нейния изход зависи стабилността на правителството. Всичко това се случва на фона на тежка ситуация и за обществото.

На терена на добре организираните партии остават само ГЕРБ и ДПС, уточни Александров, подчертавайки, че БСП излиза от тази лига. Според него голяма част от отчаяните и разочарованите от левицата ще плъзнат към националпопулизма или ще се насочат към проекта на Николай Бареков, който има силни леви послания.

Социалният антрополог твърди, че едва ли в България сега ще възникне сериозен ляв проект, тъй като за целта се изисква дълга и сложна работа.

На въпрос дали БСП може да повтори сценария с разцеплението на ОДС, Александров отговори, че става дума за съвсем различна организационна култура на партията. Според него е по-вероятно отпадането на външните слоеве и появата на нови групи и фракции.

„В лявото не е толкова лесно да отцепиш парче и да се обявиш за лидер, колкото вдясно“, категоричен е социалният антрополог.

Според него случващото се в БСП показва нарастващия хаос в политическия живот.

Ако ситуацията, в която едната страна надига глас, а другата страна в конфликта се опитва да я надговори, не бъде овладяна, може да се стигне до разрушителен конфликт в лявото, твърди Александров.

Според него големият проблем на левия избирател не е, че партията се цепи, а че той самият не е добре представен. Има нужда от лява политика, но въпросът е кой ще назове тревогите на хората, тъй като БСП явно не се справят добре с това, уточнява той.

Според Харалан Александров ходът на Георги Първанов може да е последен отчаян опит да си върне лидерството или е ход към процеса на промяна и развитие на партията.