Няма да има застрояване на „Странджа“

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила да започне промяна в плана за природния план.

31.01.2014 | 17:11
Няма да има застрояване на „Странджа“

Няма да бъде допуснато застрояване на парк „Странджа“. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила да започне промяна в плана за „Странджа“, така че там да не бъде допуснато застрояване. От своя страна министърът на околната среда Искра Михайлова обеща да бъде направена нова екологична оценка, която да отговаря на всички изисквания.

Обещанията не удовлетворих нито опозицията, нито природозащитниците.

След дългогодишно обжалване от екоорганизации и отмяна на плана, преди дни съдът реши, че той ще е действащ. Това отключи вълна от недоволство и протести в цялата страна в защита на парк „Странджа“ с едно основно искане да се спре реализацията на устройствения план. Казусът привлече вниманието и на депутатите и трима министри бяха изслушани в парламента по спорния въпрос.

„Министерството на околната среда и водите няма да позволи застрояване на територията на природен парк „Странджа“, гаранция за това е действията на министерството за изменение на общия устройствен план“, категорична беше министърът на околната среда и водите Искра Михайлов.

За да се запази „Странджа“, регионалното министерство ще промени частично устройствения план на Царево, 70 процента от който обхваща парка, заяви регионалният министър Десислава Терзиева. Промяната на плана щяла да бъде факт следващата седмица. След това промененият устройствен план ще бъде изпратен за съгласуване в няколко министерства. Въпреки подробните обяснения на тримата министри - Искра Михайлова, Десислава Терзиева и Иван Данов, опозицията в парламента изрази съмнения относно добронамерените действия на управляващите.

В Народното събрание дойдоха и природозащитниците, които и този път категорично настояха да бъде спрян устройствения план, който съдът определи като действащ. В парламента те влязоха в спор със заместник-министър Чавдар Георгиев и премиера Пламен Орешарски, който увери също, че парк „Странджа“ няма да бъде застроен.