Първанов и Петков отказаха да уважат пленума на социалистите утре

Ивайло Калфин настоя за дебат по важни въпроси.

31.01.2014 | 16:40
Първанов и Петков отказаха да уважат пленума на социалистите утре

Георги Първанов и Румен Петков отхвърлиха поканата на лидера на БСП Сергей Станишев да се включат в утрешния пленум на социалистите. След като ги заплаши с изключване, вчера Станишев им подаде ръка и ги призова за единна листа на левицата за предстоящия евровот. От АБВ обаче отхвърлиха, както идеята за присъствието на пленума, така и възможността да се откажат от своя листа.

Георги Първанов определи денят преди свикването на Националният съвет на социалистите като ден за размисъл на „Позитано.“

„Аз не съм човек, който си мени мнението от днес за утре, така както го направиха някои от колегите на Позитано, които за една седмица излязоха с шест различни позиции. Случаят е приключен, имаше един такъв филм,“ заяви Първанов.
„ Не мисля, че този апел да отидем и да си побъбрим е чистосърдечен. Разходки ще направя с жена ми на театъра,“ заяви на свой ред Румен Петков.

Първанов взе отношение и по инициирания референдум от страна на държавния глава Росен Плевнелиев по ключови въпроси за изборната система. По думите на лидера на АБВ Плевнелиев трябва да даде яснота за броят на мажоритарно избираните депутати - един, 31 или 120. Според него, обаче страната не е подготвена технически за електронно гласуване, не е ясно и по какъв начин ще се проследи задължителния вот – както у нас, така и в чужбина. Първанов допусна, че Плевнелиев не се е консултирал с експерти преди да лансира идеята си за референдум.

„Моята прогноза е, че референдумът вероятно няма да достигне сегашния праг на легитимност. Ако референдума се провали какво става с неговия вносител? Тогава към него стои моралния въпрос за отговорността, ако се провали референдумът, той да си подаде оставката“, заяви Първанов.

От АБВ обявиха и пет основни приоритета, по които трябва да се работи в дългосрочен план. Това са справянето с демографската криза, стимулиране на икономиката, насърчаване на образованието, достъпно образование и връщане на доверието на обществото в институциите.

Ивайло Калфин заяви, че „в момента дебатът в България – кой срещу кой е. Този да не се върне, този да не дойде, този се подслушвал. Къде е дебатът за важните въпроси, които интересуват хората. Властта в България е един балон с политически лидери, обградени от хора, които им казват колко са умни. Това, което искаме ние, е да спукаме балона“.

Калфин съобщи, че АБВ ще инициира срещи с политическите партии, на които да обсъдят петте приоритета на движението и по които да започне да се работи възможно по-скоро, не пропусна обаче отново да уязви лидера на БСП с констатацията, че е доволен от развръзката по европроекта на Моника Станишева, която през седмицата обяви, че връща парите на Брюксел.