fallback

Цветлин Йовчев сподели за „недопустим натиск” върху съдебната система

През последните четири години имало репресии върху определени съдии и граждани.

30.01.2014 | 17:24

Имаше недопустим натиск върху съдебната система по всевъзможни начини, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след отчет на дейността на МВР. По думите му, през последните четири години е упражнявана репресия върху определени съдии и граждани, което не се случвало сега.

За цитирания период е имало около 1300 операции на   специализираните сили на МВР, в които е използвана сила и помощни средства, заяви Йовчев. В 700 от тези операции полицията е прибегнала до насилие и показни арести  без да има основание за това, а в 200 от специализираните акции липсва писмено разпореждане за провеждането им, стана още ясно от думите на министъра.

„Наистина имало е случаи, в които няма нужда да се упражнява репресия. Имаме присъда в Страсбург с депутата Гуцанов, с лекарите от Горна Оряховица. Няма смисъл да се упражнява репресия срещу невъоръжени хора с маскирани хора, които да влязат и семейството с децата да видят. Разбирате какъв е стресът. Защо е необходимо това,” недоумява Йовчев.

Вицепремиерът коментира и скандалите с подслушванията, припомняйки че МВР вече не отговаря за използването на Специализирани разузнавателни средства, а Държавна агенция „Технически операции“. Йовчев съобщи, че е получил гаранции от службата, че СРС-та вече не се използват по незаконен начин и вече няма как да се злоупотребява с информация, която например да попада в медиите или да се чете от трибуната на Народното събрание.

Той определи твърденията на Бойко Борисов, че срещу него и Цветан Цветанов е организирано подслушване на най-високо ниво от Сергей Станишев и Лютви Местан, като противоречиви и препоръча всеки да внимава с кого се среща и какво говори, дали се записва и да не занимава държавата с това.

„Забърква се някаква помия и не можем да ангажираме държавата да им мие това нещо, което са направили. Не е сериозно, извинявайте,” заяви вътрешният министър.

Йовчев беше категоричен, че ще има санкции при установяване на незаконно подслушване. Това е заложено като част от програмата за изпълнение на МВР за 2014 година. По думите му миналата година била тежка за ведомството му, заради провежданите реформи там.

Вижте и видео репортажа на Иван Иванов и Христо Анчев.

fallback
Още от България
fallback