Цветлин Йовчев сподели за „недопустим натиск” върху съдебната система

През последните четири години имало репресии върху определени съдии и граждани.

30.01.2014 | 17:24
Цветлин Йовчев сподели за „недопустим натиск” върху съдебната система

Имаше недопустим натиск върху съдебната система по всевъзможни начини, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след отчет на дейността на МВР. По думите му, през последните четири години е упражнявана репресия върху определени съдии и граждани, което не се случвало сега.

За цитирания период е имало около 1300 операции на   специализираните сили на МВР, в които е използвана сила и помощни средства, заяви Йовчев. В 700 от тези операции полицията е прибегнала до насилие и показни арести  без да има основание за това, а в 200 от специализираните акции липсва писмено разпореждане за провеждането им, стана още ясно от думите на министъра.

„Наистина имало е случаи, в които няма нужда да се упражнява репресия. Имаме присъда в Страсбург с депутата Гуцанов, с лекарите от Горна Оряховица. Няма смисъл да се упражнява репресия срещу невъоръжени хора с маскирани хора, които да влязат и семейството с децата да видят. Разбирате какъв е стресът. Защо е необходимо това,” недоумява Йовчев.

Вицепремиерът коментира и скандалите с подслушванията, припомняйки че МВР вече не отговаря за използването на Специализирани разузнавателни средства, а Държавна агенция „Технически операции“. Йовчев съобщи, че е получил гаранции от службата, че СРС-та вече не се използват по незаконен начин и вече няма как да се злоупотребява с информация, която например да попада в медиите или да се чете от трибуната на Народното събрание.

Той определи твърденията на Бойко Борисов, че срещу него и Цветан Цветанов е организирано подслушване на най-високо ниво от Сергей Станишев и Лютви Местан, като противоречиви и препоръча всеки да внимава с кого се среща и какво говори, дали се записва и да не занимава държавата с това.

„Забърква се някаква помия и не можем да ангажираме държавата да им мие това нещо, което са направили. Не е сериозно, извинявайте,” заяви вътрешният министър.

Йовчев беше категоричен, че ще има санкции при установяване на незаконно подслушване. Това е заложено като част от програмата за изпълнение на МВР за 2014 година. По думите му миналата година била тежка за ведомството му, заради провежданите реформи там.

Вижте и видео репортажа на Иван Иванов и Христо Анчев.