fallback

БСП и ДПС не искат референдум за задължително гласуване

Единствено ГЕРБ застанаха зад предложението на президента.

30.01.2014 | 17:04

БСП и ДПС се обявиха срещу инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум за въвеждане на задължително гласуване, избор на мажоритарни кандидати и електронен вот. Вчера в обръщение към нацията  държавният глава настоя за провеждане на обществено допитване едновременно с изборите за европейски парламент.

Предложенията на президента събудиха стари вражди и спомени сред повечето партии в парламента освен в ГЕРБ, от чиито редици Росен Плевнелиев беше издигнат като кандидат за президент.

Останалите парламентарно представени партии видяха в идеята на Плевнелиев опит да се саботира обсъжданият седем месеца проект за нов изборен кодекс, който според управляващите би бил панацея за фалшификации по изборите. „Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на политическа партия ГЕРБ, за да се попречи за приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ по кодекса на Фидосова,” заяви Станишев.

БСП и ДПС са на мнение, че идеите за задължителен вот и електронното гласуване нарушават Конституцията.

Електронният вот създавал предпоставки за манипулации, прилагал се само в страни с развити електронни услуги и малко население. Мажоритарният вот пък не дал съществен отпечатък като изборна практика. Скептично е и отношението към задължителния вот.

 „Допустимо ли е нашата свободна воля да бъде смачкана от законодателя и независимо, че не виждаме адекватен изразител на своите политически виждания, ние да бъдем принудени да гласуваме в някого, в когото не искаме да делегираме доверието,” коментира Местан.

Предложенията на Плевнелиев разпалиха старата неприязън на Волен Сидеров към президента.

 „Един човек, който е избран с измама, няма морално право да говори за избори. Да си свали имунитета, за да бъде разследван за далавери,” призова Сидеров.

Междувременно депутатите одобриха да се удължи срока за нови предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс до понеделник.

Вицепрезидентът Маргарита Попова изрази резерви по отношение на искането на държавния глава Росен Плевнелиев за свикване на референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване. Според нея единият от поставените от президента въпроси за това дали трябва да има задължително гласуване влиза в разрез с конституционните норми. Попова смята, че ходът на президента е продиктуван от незадоволителната оценка за политическия елит и политическия живот в страната.

Вижте и репортажа на Кремена Кръстева и Кристиян Лазаров.

fallback
Още от България
fallback