Кунева: Лицензионният режим за лекарствата е пречка пред свободния пазар

Подобен режим означава някой да диктува кой може да продава и кой не, твърди лидерът на движение "България на гражданите"

29.01.2014 | 20:44
Кунева: Лицензионният режим за лекарствата е пречка пред свободния пазар

Лицензионният режим за износа на лекарства препятства свободния пазар. Подобни практики са рядкост в Европа, заяви лидерът на движение “България на гражданите” Меглена Кунева в ефира на Bulgaria On Air.

По думите ѝ подобен режим означава, че някой ще казва дали друг може да продава или не. Кунева поясни, че в страната има около 800 фирми, които продават лекарства, а когато всички те подадат документи за получаване на лиценз, ще се стигне до въпроса кой точно да го получи - този, който има връзки с управляващите, или този, който до вчера е търгувал.

Кунева е категорична, че България може да понесе санкции от Европейската комисия, ако лицензионният режим влезе в сила, тъй като се нарушават императивни европейски норми.

Във връзка с отказа на БСП и ДПС за създаването на комисия по случая Христо Бисеров лидерът на “България на гражданите” заяви категорично, че става дума за “един непрестанен двоен стандарт, който разочарова хората от политиката”.

Новите управляващи трябва да се взират в дела на предшествениците си, твърди тя. Според нея е неправилно това да се случва, но не е правилно сегашната власт да има друг подход към собствените си депутати, тъй като гражданите имат чувството, че едни лоши се сменят с други.

По темата за природен парк Странджа Кунева припомни, че в момента България има най-голяма заплаха от санкции именно в областта на околната среда. Според нея, ако се стигне до санкции, това окончателно ще съсипе образа на страната.

Хубавото е, че природата не е само наша грижа, тя е грижа на цяла Европа. Има много голяма надежда, че някои от най-сериозните безобразия, които се извършват с природата, ще бъдат спрени, коментира Меглена Кунева.