fallback

Първанов бойкотира Националния съвет на БСП в събота

Лидерът на АБВ определи темата за изключването като „другарски съд“.

29.01.2014 | 16:39

Георги Първанов няма да отиде на Националния съвет на БСП, където се очаква той и всички останали последователи на движението АБВ да бъдат изключени от партията. Първанов посочи, че в правилника на социалистите няма понятие „изключване“ и определи събранието като „другарски съд“.По неговите думи „страх и слабост“ тресе „Позитано.“ Той намери за обидни квалификациите на БСП, че последователите на АБВ са „предатели“ и припомни, че в историята на социалистите никой инакомислещ не е окачествяван по подобен начин и след това изключван.

„Макар и небрежно поднесени тези решения звучат откровено маркобеснически,“ коментира Първанов. - „Понятие в този документ „самоизключване“ не съществува. Много ми е интересно как ще ни обявят за самоизключени. Няма такова правомощие Националния съвет. Кой иска да го вкара в грях? Който не смее да вземе сам решението или се плаши да постави сам въпроса на партийната организация“, пита лидерът на АБВ.

Въпреки поканата на БСП, Първанов заяви, че няма да уважи Националния съвет на партията.

„Едно е да има работно заседание по тема, друго е да получим призовка за подобен другарски съд. Не само за себе си не виждам смисъл, не смятам че той е здравословен и за БСП,“  коментира президентът.

На свой ред лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта, че водената от него партия не е „наказателен трибун и Националния съвет в това число. Изключително сме толерантни към всякаква критика, към различно мнение и това трябва да бъде пределно ясно“.

 „Всички в БСП разбират добре, че позицията „Аз съм в БСП, но организирам друга политическа сила“ е шизофренна, защото на избори се явяват политически сили, а не граждански сдружения“, коментира Станишев.

Ако Националния съвет изключи от БСП Георги Първанов и останалите последователи на АБВ, Първанов няма да търси правата си по съдебен път. По думите му, времето ще произнесе присъдата за решението на червеното ръководство. Помолен да коментира социологически проучвания, които дават на АБВ 7%, Георги Първанов каза, че се чувства поласкан, но този резултат не е електоралния таван на движението.

„Определено мисля, че победителят от евроизборите и първата тройка далеч не са известни. Във всеки случай ДПС няма да има ключова роля, трета сила, незаобиколим балансьор. Ще има преструктуриране в политическото пространство, което ще изисква висока коалиционна култура“, коментира Първанов.

Като пример за висока коалиционна култура той посочи модела на германския канцлер Ангела Меркел. Първанов за пореден път отхвърли спекулациите, че би се коалирал с Бойко Борисов, като заяви че целта на АБВ е ГЕРБ да остане извън властта.

fallback
Още от България
fallback