Първан Симеонов: Възможно е 2013 да е начало на края на настоящия политически елит

В предизборната кампания към май най-малко ще се говори по европейски теми, коментира политологът.

29.01.2014 | 11:01
Първан Симеонов: Възможно е 2013 да е начало на края на настоящия политически елит
Първан Симеонов: Възможно е 2013 да е начало на края на настоящия политически елит

Възможно е 2013 да е началото на края на настоящия политически елит, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов. По думите му политическият елит реагира с отстъпление на събитията през миналата година. Като пример той посочи, че БСП се отказа да номинира лидера си за премиер и сложи на този стол „син човек“.
„Ахмед Доган направи крачка назад, Иван Костов направи крачка назад. Хората навсякъде в страната четат това оттегляне като прочистване. Това е сигнал, че политическият елит се плаши и се съобразява с обществените настроения. Не е нещо ново, но е добър сигнал“, коментира Симеонов.

С уговорката, че е рано да се правят прогнози за изборите през май, политологът коментира, че това ще бъде кампания на живот и смърт на поне три фронта.

„Първият е по линията БСП- ГЕРБ, вторият е в тила на БСП и с участието на АБВ и третият е битката на малките, където реални изгледи за успех има партията на Бареков, реформаторите и  НФСБ“, заяви Симеонов.

По думите му със скандалите в последно време „Атака“ изглежда събира електората си, но към момента било спорно дали ще успее да привлече достатъчно подкрепа за влизане в европарламента.

Политологът е на мнение, че АБВ ще привлече недоволните от управлението на БСП, както и ще влезе в играта на третата алтернатива между ГЕРБ и БСП.

Първанов коментира, че новото в проекта на АБВ е лицето на Ивайло Калфин.

Според Симеонов на тези избори ще се говори за всичко друго, но не и по европейски теми.

„Виждаме флашки, компромати. След това ще борим кой е победил“, коментира той и допълни, че най- вероятно всички ще се обявят за победители. - „Ако ГЕРБ излезе с едни гърди напреди ще се обяви за победител. Ако БСП изостане, вероятно ще брои и гласовете на ДПС и ще заяви, че подкрепящите управляващите са повече и т.н.“, заяви политологът.

По думите му БСП няма да се поколебае да използва всичко в тази надпревара. Според него не е изключено и да станем свидетели на разцепление на групата на ГЕРБ. Ако обаче удържат, бившите управляващите, ще си осигурят едно нелошо представяне, заяви политологът.

По отношение на Реформаторския блок Симеонов коментира, че стои важна дилема – а именно да влиза или не в коалиция. Евентуално коалиране с ГЕРБ може да отнеме гласове, заяви още политологът. - „Ако удължат на това маратонско бягане, реформаторите имат шансове за влизане в европарламента. На старта започнаха мощно и ако имаше тогава избори, те щяха да влязат със силно представителство. Но избори нямаше и затова ще е интересно да се види как ще се представят през май“, коментира още Симеонов.

По думите му един от изводите на 2013 е, че политиката става все по-прагматична работа, за която е необходим широк медиен гръб.

„2013 ни донесе няколко хубави новини. Не донесе някакви  революционни решения, но ни накара ни излезем на улицата.  Направи ни и по-малко наивни“, заяви политологът.- „Януари и юни ни научиха, че няма лесни и бързи решения. Най-хубавото е, че не се появи нов супер герой на политическата сцена“.

Миналата година е провокирала “Галъп“ да възобнови издаването на годишници, в които обобщава обществените настроения за последните 12 месеца. Представянето на годишника за 2013 ще се състои днес, съобщи още Симеонов.