fallback

Искра Михайлова: В природен парк не може да има застрояване

По думите на министъра на околната среда и водите не е необходима повторна екооценка в района на "Странжда".

28.01.2014 | 18:07

Не може да има застрояване на територията на природен парк, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Поводът на коментара й са опасенията на еколози, че природен парк "Странджа" ще се бъде застроен подобно на други райони на Черноморието. По думите на екомиинстъра не е необходима повторна екооценка на района. Тази вечер в редица градове, сред които – София, Пловдив, Бургас и Русе, граждани ще излязат на организирани протести за спасяването на „Странжда”.

В София протестът ще започне от Съдебната палата, след това ще премине пред сградата на Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на "Кристал". 

Петицията за запазването на Природен парк "Странджа", която е отправена към Българския и Европейския парламенти, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, е събрала до момента над 7600 подписа от началото си преди два дни.

Няма законно основание да бъде направена нова екооценка на "Странджа", заяви заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев. В отговор от „За да остане природа в България“ подчертаха, че екологичната оценка на общия устройствен план на община Царево действително е била оттеглена от екоминистерството през 2010 г., но това не означава, че е отменена.

fallback
Още от България
fallback