Симпатизантите на АБВ вероятно ще бъдат изключени от БСП

Окончателното решение ще стане ясно в събота на Националния съвет на партията.

28.01.2014 | 17:54
Симпатизантите на АБВ вероятно ще бъдат изключени от БСП

Георги Първанов и Румен Петков най-вероятно ще бъдат изключени от БСП на Националния съвет на партията в събота. Съдбата им ще последват и всички останали социалисти, присъединили се към движението АБВ. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП днес.

Формално в устава на БСП няма изключване, а са записани предпоставки при които може да се счита, че членуването в партията е преустановено.

„Ако си спомняте ние направихме предложение към социалистите, които са в АБВ. До вчера очакваме от тях те да преосмислят действията си и да прекратят реализацията на АБВ. Те не го направиха, така че те са се поставили извън устава и е на лице че са прекратили участието си в БСП”, заяви Димитър Дъбов пред журналисти.

Социалистите съобщиха, че са получили 168 декларации от свои симпатизанти, в които определят действията на членовете на АБВ като „предателство”, взимайки част от гласовете за БСП- от което биха могли да се възползват политически опоненти като ГЕРБ.

Социалистите отправиха покана към Георги Първанов и Румен Петков да вземат участие в Националния съвет на партията в събота, за да обяснят пред всички какви са идейните им различия с БСП.

„Силно се надявам, че със заседанието на Националния съвет на първи, страницата АБВ ще бъде затворена за нашата партия. Очевидно не става дума за разширяване на влиянието на левицата, а за битка за БСП. От тук нататък не гледаме на АБВ като на конкурентна листа, тя ще бъде още една листа, с която определени структури ще се явят на избори”, заяви евродепутатът Илияна Йотова.

Областните структури от БСП вече изпращат своите предложения с номинации за водач на листата за Европейските избори. Водач до момента в списъка за изборната листа е Сергей Станишев с 221 гласа, следван от Илияна Йотова с 208. По три номинации са получили Ивайло Калфин и Георги Първанов. Те са били номинирани от симпатизантите на БСП в Монтана и Ковачевци.