fallback

Проект за 5 млн. лева ще превърне Шуменското плато в любима туристическа дестинация

Целта е да се подобри туристическата визия, но да се запазят богатите флора и фауна

25.01.2014 | 13:46

Мащабен проект за 5 млн. лева ще превърне Шуменското плато в уникално място за туризъм и екстремни спортове. Целта е едновременно да се запазят богатите флора и фауна на природния парк и същевременно да се подобри туристическата визия на платото, което е популярна дестинация в Североизточна България.

Реализирането на проекта се извършва с европейски средства по Оперативна програма „Околна средна“, но изпълнението закъснява от графиците. Въпреки това екипът, управляващ проекта, твърди, че ще навакса до изтичането на сроковете в края на 2014 г.

Ръководителят на проекта „Устройство и управление на Шуменското плато“ Айнур Велиева коментира, че се надява Шуменското плато да изглежда много по-добре от сега след приключването на дейностите и всичко направено да бъде запазено.

По думите ѝ до края на 2014 г. в рамките на проекта ще бъдат похарчени 5 млн. лева, но опазването след това е изключително трудна задача.

Плановете са да се поддържат тревните и горските терени, да се маркират известните туристически пътеки и да бъдат ремонтирани заслони, детски кътове и беседки. Освен това ще бъде изграден велосипеден маршрутза планинско колоездене. За любителите на парапланеризма пък ще има стартова площадка.  Почти е завършен строежът на нов информационен център с изложбени зали. 

fallback
Още от България
fallback