fallback

Природозащитници готови да сезират ЕК за спасяването на парк „Странджа”

В исканията си неправителствените организации се обръщат към парламента, правителството, главния прокурор и омбудсмана.

23.01.2014 | 17:29

Интерес да се строи в природен парк „Странджа” имат политици и съдии обяви Борислав Сандов от партия „Зелените". Пред Нова телевизия Сандов конкретизира, че „това е Йордан Цонев, чрез тъща си и майка си има конкретни имоти в района".

За спешни законови промени, които да спасят парка от застрояване, се обявиха природозащитници от коалиция „За да остане природа в България“. В исканията си неправителствените организации се обръщат към парламента, правителството, главния прокурор и омбудсмана.

С решение от преди седмица Върховният административен съд остави в сила общия устройствен план на община Царево, който допуска застрояване на част от природен парк „Странджа”. Това решение на съда отменя друго от 2013, с което беше забранено строителството върху защитени територии. Тогава делото пак беше по жалба на природозащитници.

 „Решението на Административния съд от миналата сряда казва следното: законите в България не важат. Строителните правила и норми не важат. Изискванията на специалните закони за археология, културни паметници, екология и инфраструктура - не важат”, заяви днес пред журналисти Свилен Овчаров от „Зелени адвокати“.Устройственият план нарушава три европейски директиви, подчертаха еколозите.

Tе са категорични още, че общият „устройствен план няма необходимата екологична оценка и по него се предвижда застрояване на около 2/3 от крайбрежието на Черно море южно от Царево и всъщност ще включва застрояване със бази, които ще имат 75 хиляди легла.“ Природозащитниците излязоха с няколко искания. Сред тях са тези за спешни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и искане към регионалното ведомство да отмени този общ устройствен план.

Ако казусът не бъде решен от българските институции, природозащитниците ще се обърнат към Европейската комисия. От Брюксел те ще поискат съдействия за започване на наказателни процедури срещу България заради нарушаването на три европейски директиви. Ще настояват също Еврокомисията да извърши проверка на всички проекти, финансирани в страната ни, които са одобрявани или оценявани от настоящото екоминистерство.  Репортаж на Вяра Петрова и Кирил Бациев.

fallback
Още от България
fallback