Автобусните превозвачи получиха нова отсрочка за касовите апарати

БСП и ДПС убедени, че през следващите месеци ще намерят средства за пресичане на нерегламентираните превози.

23.01.2014 | 17:10
Автобусните превозвачи получиха нова отсрочка за касовите апарати

Автобусните превозвачи ще имат на разположение още шест месеца да поставят касови апарати в автобусите, движещи се по междуградски и международни маршрути. Според приетите днес на първо и второ четене поправки в Закона за автомобилните превози, автобусите следва да бъдат оборудвани с касови апарати до 30 юни 2014 година.

Предложенията за изменения бяха внесени от  Камен Костадинов от ДПС и Георги Свиленски от БСП.

Това е третата отсрочка за въвеждане на фискалните устройства.

ГЕРБ се обявиха против, докато от управляващото мнозинство мотивириха отлагането с факта, че повечето превозвачи не са се сдобили с такива апарати.

Основният спор възникна по повод многократно коментираната тема как да се ограничи сивата икономика в автобусни превози.

От БСП и ДПС са убедени, че в следващите месеци ще се намерят механизми как да се пресекат нерегламентраните превози.

Един от тях е въвеждане на GPS по линиите, за такива превозвачи, коментира председателят на Комисията по транспорт и депутат от ДПС Камен Костадинов.

Бившите управляващи, които въведоха онлайн връзката с данъчната администрация в няколко сектора, бяха категорични,че процесът на внедряване на фискални устройства в автобусите не трябва да спира, защото една четвърт от фирмите в бранша вече са ги въвели. За да се ограничат нелегалните превози, преди време парламентът одобри обратното начисляване на ДДС.

Репортаж на Кремена Кръстева и операторът Радослав Илиев.