fallback

Кунева критикува лицензионния режим за износ на лекарства

Според нея ще има санкция от страна на ЕК, ако правителството приеме това решение

21.01.2014 | 21:43

“Докато ние се събираме, БСП се разделят”. Така лидерът на движение “България на гражданите” коментира в ефира на Bulgaria On Air скандала между АБВ и БСП.

На въпроса кого предпочита - АБВ или БСП, тя коментира, че “няма такъв въпрос”.

Във връзка със скандала с “Атака” на летище Варна тя обясни, че от партията не може да са чак толкова безотговорни, а от някъде им е дадена задача. По думите ѝ при коментирането на новината за случилото се никъде няма да бъде пропуснато, че “Атака” е коалиционният партньор на БСП и ДПС, благодарение на които страната “се свлича”.

Кунева коментира, че утре ще даде пресконференция във връзка с идеята на правителството да въведе лицензионен режим за износа на лекарства. Тя обясни, че, ако той бъде въведен, българските фирми ще трябва да искат специален лиценз, ако искат да изнасят лекарствени продукти в чужбина, но администрацията в страната не е готова за това.

Докато процесът по издаването на документите се бави, фирми, приближени до властта, ще получат разрешение и ще изнасят абсолютно непрозрачно. Всичко това ще накара фирмите да започнат да напускат страната, коментира Меглена Кунева. Тя обеща, е ще има санкции от страна на Европейската комисия по въпроса.

В ефира на Bulgaria On Air Кунева коментира и случващото се в Украйна.

Според нея страната има “всеобщопризнато недемократично правителство”. По думите ѝ хората в Киев искат присъединяване към ЕС, но и българите държат да бъдат в евросъюза, въпреки че “нашето членство изтънява все повече”. Кунева смята, че и двете страни правителствата отричат очевидното, макар че гражданите “не искат Луната и звездите”.

По думите на Кунева преди всички партийни пристрастия, всички европейски партии и нормални европейски партии имат едно основно задължение - задължение към човечеството. Лидерът на “България на гражданите” заяви, че като комисар в Украйна се уверила, че хората там са изключително убедени, че ЕС е техният път.

“Как може да бият пресата, да повалят гражданите и да забраняват на хората да искат отговорност за това накъде поема страната им? Това е нечувано и нецивилизовано”, заяви Меглена Кунева във връзка с насилието в Киев.

Относно мълчанието на София за случващото се Украйна, тя обясни, че вероятно страната се притеснява от Русия, но е на мнение, че всеки партньор те уважава тогава, когато кажеш ясно мнението си.

Кунева смята, че бързането с подписването на “Южен поток” е абсолютно излишно.

“Нямаме цена, нямаме кой да го изпълнява, нямаме срок”, коментира тя, подчертавайки, че договор липсва. Според нея България не може да подпише нещо, което противоречи на законодателството, с което страната се е съгласила.

Лидерът на “България на гражданите” заяви, че в момента се приема доклад за състоянието на европейската енергетика и по-специално по отношение на цените. Изводите от него са много тежки за България, коментира тя.

“Европейският вътрешен енергиен пазар не се справя и ние не трябва да сме най-слабата брънка във веригата от28 страни”, каза Кунева. Тя обясни, че докато цените на едро се понижават, цените на дребно се повишават.

“Смятам, че много повече можем да разчитаме на ЕК и антимонополните ѝ органи, отколкото на българските. Някой отвън ще каже истината. Тук отвътре никой не обича да казва истината”, заяви тя. 

fallback
Още от България
fallback