За Калфин ултиматумите в политиката граничат с истерия

Според него желанията на Лютви Местан да коментира случващото се в левицата не е проява на добър вкус

21.01.2014 | 21:16
За Калфин ултиматумите в политиката граничат с истерия
За Калфин ултиматумите в политиката граничат с истерия

Нарастващите ултиматуми в политиката граничат с истерия, заяви евродепутатът Ивайло Калфин в ефира на Bulgaria On Air.

Изказването му е във връзка с коментара на ръководството на БСП гражданското сдружение АБВ да се откаже от явяване на евроизборите с паралелна лява листа и заплахата, че участниците в него ще бъдат изключени от БСП.

Калфин коментира, че въпреки твърденията на евродепутата Илияна Йотова от БСП, че АБВ иска избори 2 в 1, такова нещо няма.

“Надявам се да мине времето на тези заплахи, лични атаки, глупави компромати и да започнем да говорим за нещата, от които хората се интересуват”, обясни евродепутатът.

Според него появата на обвиненията и “подхвърлени тефтерчета” означава, че някой иска да отврати хората от политиката и да ги накара да не гласуват на изборите. Думите му дойдоха по повод скандала с информацията на в."Галерия" за записи на разговори между президента в периода 2002-2012 година Георги Първанов, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Румен Петков. По-рано днес стана ясно, че прокуратурата не е намерила такива записи, а от вестника са обявили, че и те не разполагат с разговорите на носител.

Калфин подчерта, че желанията на лидера на ДПС Лютви Местан да коментира случващото се в левицата не е проява на добър вкус. Миналата седмица Местан направи няколко остри намека по повод рестарта на АБВ и по-скоро президента в периода 2002-2012 година Георги Първанов.

“След като се противопоставяме на статуквото в държавата, това притеснява някои политици”, каза той.

 Калфин коментира и днешното изказване на Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че партията му може да размисли и да промени позицията си за АЕЦ "Белене", ако се изпълнят няколко ключови условия.

Остава да променят и позицията си за данъчното облагане и тогава ще стане по-интересен диалогът, каза Калфин. Основните различия между БСП и ДПС идват именно от АЕЦ "Белене" и данъците. ДПС са против новата ядрена централа и против семейното подоходно облагане. Левицата пък стои и зад двете. АБВ пък вече няколко пъти обвини ръководството на БСП, че отстъпва от тези свои приоритети.