Иво Тодоров: Бизнесът ни не умее да представя добре проектите си пред инвеститори

Дамгосването на големия бизнес у нас вреди на имиджа му в международен план, твърди председателят на Асоциацията на българските износители

21.01.2014 | 18:53
Иво Тодоров: Бизнесът ни не умее да представя добре проектите си пред инвеститори

Големият проблем на българските бизнесмени е, че не могат да презентират проектите си пред чуждестранните инвеститори. Китай има готовност отдавна да инвестира в страните на Балканите, но никога не определя една държава като целева. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на българските износители Иво Тодоров.

По думите му умението за представяне на бизнес проекти ще доведе до по-лесно усвояване на отпуснатите пари в рамките на инвестиционни проекти.

Във връзка с отношенията между Китай и България Тодоров подчерта, че азиатската страна разполага с изключително голям инвестиционен потенциал, който трябва да се разглежда като двупосочен процес. От една страна като възможност за износ на български стоки и услуги, а от друга – като увеличаване на чуждестранните инвестиции в България.

„Китай води много активна инвестиционна експанзия не само в Европа, но глобално. Знаем, че Китай е най-големият инвеститор в Африка. В момента Централна и Източна Европа за Китай се явява една врата към ЕС, като се има предвид, че голяма част от страните в региона са и членки на евросъюза“, подчертава Тодоров.

 За целта първо е необходимо ангажирането на повече експерти в посока успешно презентиране. Експертът смята, че активизирането на Банката за възстановяване и развитие и опитите тя да бъде превърната в експортна банка е положително действие в тази посока. В нея има отдел, който ще дава консултации за адекватно представяне на проекти.

По думите на Иво Тодоров надеждите на президента Росен Плевнелиев и китайския му колега Си Дзинпин за удвояване на стокообмена с Китай са напълно реалистични, тъй като двете страни не се намират във висока точка на развитие на отношенията си.

„Въпросът е в коя посока ще се увеличи стокообменът. България има силно дефицитен търговски баланс, т.е., ако стокообменът се увеличи в посока внос на китайски стоки и услуги в България, това ще има негативно отражение върху търговското ни салдо“, обясни Тодоров.

По думите му големите компании в България често са разглеждани като нещо лошо и често получават определението „олигархични структури“. Според експерта това дамгосване на големия бизнес води след себе си редица отрицателни реакции и никакви позитиви за страната в международен план.

Във връзка със статистиките за миналата година, които показват ръст в износа, Тодоров подчерта, че е рано да се каже дали тази тенденция ще се запази, защото данните може да се дължат на еднократни сделки.

Централна Азия и Далечният изток остават продължават да представляват интерес за България по отношение на износа, както и традиционните пазари в Северна Африка. Напоследък обаче се забелязва, че бизнесът проучва възможностите за развитие в Южна и Екваториална Африка, подчерта експертът.