fallback

Плевнелиев ще коментира доклада на ЕК като види как вървят дебатите

Държавният глава изрази надежда документът да не бъде използван за политически боричкания.

21.01.2014 | 16:58

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще се фокусира върху подхода на правителството спрямо критичния мониторингов доклад на Европейската комисия. В коментар на въпрос на Bulgaria On Air държавният глава подчерта, че ще си каже „тежката дума“ едва след като види как ще реагира правителството и парламента и в каква посока ще тръгнат дебатите.

„Дали ще търсим някой, който е отговорен, отново прехвърляйки си топката, или ще си кажем, че ЕК е партньор на България и като добър приятел и добранамерен партньор ни показва проблемите. А ние трябва да бъдем още по-честни и да направим дебат как ще постигнем прогрес“, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че искрено се надява да приемем правилния подход, а не „политически боричкания“.

В проекта на нови мониторингов доклад за страната ни, който предстои да бъде одобрен и публикуван до ден, Европейската комисия отчита като „ограничен и крехък” напредъкът на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия.

Институцията отчита назначението „Пеевски” като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.Изненадващо, скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад и в кратък текст в съпровождащите го технически описания, пише Dnes.bg.Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи, е оценката на Еврокомисията.ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от тях са същите като през юли 2012 г., и оставя в сила наблюдението, без да се ангажира със срок докога. В проекта е записано, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.

fallback
Още от България
fallback