За Плевнелиев 2013 е била година на гражданското общество

Сред икономическите спънки пред държавата президентът посочи корупцията, олигархията и монополите.

20.01.2014 | 18:00
За Плевнелиев 2013 е била година на гражданското общество
За Плевнелиев 2013 е била година на гражданското общество

В отчета си за втората година от мандата си президентът Росен Плевнелиев постави няколко акцента и основни проблема, сред които липсата на доверие в политиците, икономическите спънки за държавата като корупция, олигархия и монопол. Държавният глава коментира и антиправителствените протести, като за пореден път ги подкрепи и остро критикува липсата на енергийна стратегия и последиците от това. 

Плевнелиев обобщи 2013  като годината на гражданското общество. Според него ниското доверие в политиците, рецесията, която продължава вече шеста година, ниските доходи, безработицата, нестихващите скандали между политиците са поставили под въпрос работата на институциите и са извели на преден план изкуствено разделение на обществото.

Именно протестите са извадили на дневен ред дебата за справедливостта в държавата.

„Застанах на страната на обществото и на възможността на българите да посочат проблемите си и не съжалявам за това", обяви държавният глава.

По думите на Плевнелиев сериозното предизвикателство пред политиците е липсата на доверие.

Като най-сериозното предизвикателство пред политиците днес президентът Росен Плевнелиев посочи липсата на доверие в тях.

Друг сериозен проблем според държавния глава е тежката световна икономическа и финансова криза, най- тежката криза в ЕС от създаването му досега и на фона на това комбинация от кризи в България - политическа, демографска, икономическа и социална, вълна от протести в страната, терористичен акт на родна земя, силен имиграционен натиск, най-ниско доверие на гражданите в институциите, както и най-силно противопоставяне на реваншизъм между политическите лидери.

Още по темата вижте от репортажа на Радинела Димитракова.