fallback

Българската икономика - "умерено свободна", според последни проучвания

Липсата на реформи се посочва като главна пречка пред разширяването на икономическата свобода у нас

14.01.2014 | 16:19

България е на 61-во място в света и на 28-мо в Европа в класацията на фондация Heritage и Wall Street Journal по икономическа свобода. Страната ни събира 65,7 точки при максимална оценка 100 точки.

Въпреки че подобрява резултата си спрямо предното издание на индекса с 0,7 пункта, страната ни губи едно място в класацията, като остава в групата на „умерено свободните” държави най-вече поради изпреварващия темп на реформи в други страни. В същата категория попадат още Белгия, Кипър, Испания, Полша, Португалия, Франция, Италия и други страни.

Оценката на авторите на доклада за 2014 г. е, че българската демокрация е възпрепятствана отлипсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция.

„Избирането на противоречив народен представител, за когото се смята, че е свързан с организираната престъпност, като нов председател на Държавната агенция за национална сигурност, предизвика антиправителствени протести през юни 2013 г. Съдебната система не защитава ефективно правото на собственост, а противоречия в нормативната уредба възпират инвестициите”, посочва се в доклада за страната ни.

Най-добри резултати България традиционно показва по отношение на фискалната свобода (ниски данъци и овладян дефицит), както и при свободата на търговията, макар тук да се оценява най-вече търговската политика на Европейския съюз (ЕС) като цяло, посочват от Института за пазарна икономика.

По отношение на категорията „Ефикасност на регулациите” страната ни получава по-добри от средните за света оценки. Същевременно авторите на доклада посочват, че въпреки, че повечето цени в икономиката се определят пазарно, повишаването на земеделските субсидии от ЕС е довело до изкривявания в цената на земята.

Поради юбилейния характер на тазгодишното изследване в доклада за 2014 г. се коментират тенденциите в икономическата свобода от 1995 г. насам. Авторите отбелязват, че България е една от 20-те страни в света, които най-чувствително са подобрили икономическата си свобода през последните 20 години. В същото време ниската изходна база в средата на 90-те години иикономическата криза не позволяват на страната да достигне резултатите на „предимно свободните” държави, които заемат от 6-то до 35-то място в класацията.

През целия двадесетгодишен период  основна слабост на България остава категорията „Върховенство на закона”, в която попадат оценките за свобода от корупция и защита на правото на собственост.

Авторите посочват, че от 1995 г. насам почти липсва напредък по отношение на борбата с корупцията (оценката за свобода от корупция се повишава от 30 пункта до 35,2 пункта от максимални 100 пункта). По отношение на защитата правото на собственост оценката се е сринала с цели 20 пункта – от 50 до 30 пункта.

Най-голям напредък пред последните 20 години страната ни бележи по отношение на индикаторите за фискалната свобода (+45,2 пункта) и монетарната свобода (+53,3 пункта), благодарение преди всичко на въвеждането на валутния борд и на консервативната бюджетна политика.

Що се отнася до регулациите на бизнеса, в доклада се отбелязва, че са били рационализирани процедурите за стартиране на бизнес. Регламентите на труда са сравнително гъвкави, въпреки черазходите за труд, които не са свързани със заплатите, може да бъдат обременяващи.

fallback
Още от България
fallback