fallback

Нови трамваи тръгнаха по улиците на София

Модерните машини ще радват софиянци по линия №1

13.01.2014 | 16:26

Новите трамваи, които от днес ще радват жителите на София, са с всички модерни системи, които могат да съществуват в такъв транспорт.

Те са с климатик, нископодови са с цел да са по-удобни за хора с увреждания и за майки с колички, има система на съобщаване на спирките и видеонаблюдение, което се наблюдава от ватмана, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се повози на един от новите трамваи, произведени в Полша.

"Новите 50 тролея започнаха да пристигат, до есента трябва всички да са в София и да бъдат пуснати всичките в движение", допълни столичният кмет.

Фандъкова и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова представиха първите два трамвая, които вече обслужват софиянци и гостите на града по трамвайната линия №1. Техният брой до края на годината трябва да бъде 20.

По думите на столичния кмет от Полша към момента са пристигнали 6 трамвая, като тече обучение на ватманите, защото системите са нови и хората имат нужда да свикнат с технологиите. “Поетапно ще пристанат и останалите трамваи и поетапно ще се включват в движението”, подчерта кметът.

Фандъкова посочи още, че новите трамваи ще се движат и по линия №7, когато приключи рехабилитацията на трамвайната линия.

Над 5000 тона вредни емисии от въглероден двуокис годишно ще бъдат спестени само от пускането 20 нови трамвая в София, съобщи при представянето на новите трамваи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Проектът за новите трамваи е финансиран по линия на оперативна програма "Околна среда" . Стойността на проекта и на безвъзмездната финансова помощ е 66,3 млн. лева.

fallback
Още от България
fallback