fallback

Българската външна политика трябва да бъде по-активна по въпроса за бежанците, смята Йордан Божилов

Страната ни трябва да постави бежанския въпрос в международен контекст и да отстоява националните си интереси, заяви председателят на Софийския форум за сигурност

13.01.2014 | 15:54

Събитията, които се разиграват в непосредствена близост до българската територия, повдигат редица въпроси за националната сигурност, смята председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Те са свързани както с навлизането на голяма маса хора на територията на България, така и със създалото се обществено напрежение, но според експерта положението може да се счита за овладяно.

"Факт е, че има известно намаляване на броя на бежанците", каза Божилов. Това се дължи както на климатичните условия, така и на предприетите мерки по защита на границата и разговорите с Турция. Тревожни са обаче тенденциите за увеличаване на броя на бежанците, който до края на 2014 г. ще достигне 1 млн. души само души в Турция, която вече изпитва затруднения с приютяването им. 

Освен това Турция и Сирия са традиционни търговски пътища за българските стоки в този регион и събития там биха могли да навредят на икономиката ни, отбелязва Божилов. 

Като заключение той призова за по-активна външна политика и изваждане на бежанския въпрос от контекста на двустранните отношения между България и Турция и поставянето му като част от политиката на Европейския съюз. "България, като член на ЕС, трябва да използва всички механизми за защита на националните си интереси", заяви Божилов.

Той коментира и Националната програма за защита при бедствия, като открои като основни насоки, в които трябва да се работи, нуждата от закон за управление на кризи и наблягане върху превантивните мерки и действия.

fallback
Още от България
fallback