Алтернативна лява листа подготвя Първанов за изборите през май, пише в „24 часа”

Не е нормално членове на БСП да използват други формации, възмути се организационен секретар на левицата Красимир Янков.

11.01.2014 | 17:16
Алтернативна лява листа подготвя Първанов за изборите през май, пише в „24 часа”

Алтернативна лява листа за евроизборите ще извади Георги Първанов и начело ще е Ивайло Калфин, пише вестник „24 часа”.

Със форум на симпатизанти и разпространена до медиите позиция, в която критикуват неясната реакция на БСП и ДПС спрямо поведението на Волен Сидеров,  се възроди проекта на президента Георги Първанов „АБВ”.
На въпрос ще има ли листа за европейските избори през май, Първанов коментира, че ако има такава, медиите ще бъде бъдат информирани.

Пред „24 часа” от Позитано 20 са коментирали, че с такава листа на практика Първанов разцепва БСП. От централата на червените допускат възможността Първанов, Румен Петков и поддръжниците им да бъдат изключени от партията.

По устав всеки, който участва в алтернативна листа или е член на друга партия или организация със статут на партия, бива изключен. Очакванията са алтернативната лява листа да бъде подкрепена от формацията на Татяна Дончева и от „Обединен блок на труда” на проф. Кръстьо Петков. 

Самият Ивайло Калфин днес не беше открит за коментар при опитите на Bulgaria On Air да се свърже с него.

Поведението на участниците в сбирката на АБВ е озадачаващо, коментира пред радио "Фокус" народният представител от Коалиция за България и организационен секретар на левицата Красимир Янков. По думите му не е нормално членове на БСП да използват други формации.

Според него още по-смущаваща е разпространената от медиите информация, че на въпросната сбирка е коментирано и самостоятелно участие на „АБВ” в предстоящите избори.

"Ако е така, подобно  поведение на участниците е несъвместимо с членство в БСП - пише го и в устава ни“, отбеляза организационният секретар на левицата Красимир Янков.

В отговор на въпрос за процеса на номинации за членове на Европейския парламент за изборите през май, Янков съобщи, че предложенията, направени от цялата страна, категорично  показват, че БСП ще има изключително силна листа с подготвени и авторитетни личности.

По брой номинации на челна позиция  е председателят на партията Сергей Станишев, което по думите на Янков потвърждава подкрепата на редовите членове за него персонално, както и очакванията за убедителна победа.