Реформаторският блок иска спешни промени в съдебната система

Коалиционните партньори искат и по-кратък мандат на главния прокурор.

10.01.2014 | 18:54
Реформаторският блок иска спешни промени в съдебната система
Реформаторският блок иска спешни промени в съдебната система

Необходими са спешни промени в съдебната система. Около тази позиция се обединиха членовете „Реформаторския блок“ по време на кръгла маса, провела се в столицата. От блока поискаха по-кратък мандат за главния прокурор, както и кандидатите за ключови постове в полицията и съдебната система да могат да бъдат проверявани.

Главният прокурор да се назначава от президента по предложение на Народното събрание. Това е  една от идеите на „Реформаторския блок“ за промени в съдебната ни система.

Основната реформа е свързана с операция  „Чисти ръце“, която касае възможност за проверка на имотното състояние на лица, заемащи ключови позиции в МВР и съдебната система. Евентуален отказ на президента да назначи избрания от парламента шеф на държавното обвинение ще може да се преодолява с гласовете на 2/3 от народните представители. Реформаторите поискаха  5-годишен мандат за главния прокурор.

По думите на председателя на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева изключително важно е Народното събрание  да има, освен  законодателната функция , също и контролна. Тя даде пример с Европейския парламент, където се контролира как даден закон се прилага и до какви промени води той. Според Кунева можем да почерпим опит  от англосаксонските системи, където действа механизъм за защита на свидетелите, когато подават сигнали за корупция.

Очакваният доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България  ще бъде по-скоро отрицателен, прогнозираха преди време дипломати от Копенхаген.

Вижте и репортажа на  Радинела Димитракова и Димитър Розов от видео файла.