Цацаров отрече да има политически натиск по случая със Сидеров във Варна

Полицията се е отнесла коректно с представителите на „Атака“, коментира главният прокурор.

09.01.2014 | 16:17
Цацаров отрече да има политически натиск по случая със Сидеров във Варна

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърли твърденията на председателя на „Атака”, че искането за свалянето на имунитета е направено под политически натиск.

Обвинител номер едно подчерта, че е много вероятно да поиска да бъдат свалени и други имунитети.

„Какъв политически натиск? Политически натиск по отношение неговото на автогарата или удара по униформен полицай? Ако някой си мисли така, значи се е объркал. Ама много се е объркал“, коментира пред журналист Цацаров.
Той допълни, че полицията се е отнесла коректно към групата на „Атака” и въпреки това полицаят от „Гранична полиция“ Костадин Колев е бил удрян в главата.

Главният прокурор беше категоричен, че никой депутат няма право да парадира с общественото си положени и да бъде агресивен към органите на реда.

„Депутатът е гражданин като всички нас. Аз съм главен прокурор, но съм гражданин. Народният представител е гражданин, който трябва да се отнася по две с уважение към униформените. А, полицаят е бил безкрайно коректен. Не можеш да размахваш една депутатска карта и да твърдиш на всеки, който е в униформа, да те обслужва,“ коментира Цацаров.

Главният прокурор потвърди информацията на Bulgaria ON AIR, че целият инцидент е заснет от охранителните камери на летището във Варна. Нещо повече – в момента на скандала полицаите са предупредили, че всичко това се снима.
Няма никакви данни и за провокация от страна на културното аташе на Франция Стефани дьо Мартие, към която Волен Сидеров. Iма обаче данни, че политикът се е държал агресивно на борда на самолета от София до Варна. Пасажерът Димитър Бахнев, който е направил забележка на Сидеров, подобно на полицая също е получил удари. Когато картината се изясни, обвинител номер 1 ще поиска и други депутатски имунитети, стана ясно днес.

Цацаров допълни, че ще бъдат разпитани и депутати по случая.

Законът позволява на прокуратурата да обвини Волен Сидеров и във въздушно хулиганство, но тя имала достатъчно основания да го обвини в сухоземно хулиганство, обясни Сотир Цацаров.

Ако бъде свален депутатския имунитет на Волен Сидеров и той бъде признат за виновен, присъдата му може да бъде от 1 до 5 години затвор - това е наказанието за причиняване на лека телесна повреда. Второто му обвинение е за тежко хулиганство, което се наказва с до 5 години затвор.

Заради чистото си съдебно минало вероятно Сидеров ще се размине с пробация или условно лишаване от свобода, коментират юристи, но са категорични, че Сидеров не може да бъде освободен от наказателна отговорност.

Вижте и репортажа на Иван Иванов и оператора Михаил Врабчев.