fallback

Борис Попиванов: 2013 беше годината на ината

По думите на политолога традиционното българско качество се е проявило в различни сфери и аспекти.

06.01.2014 | 17:50

Пет причини биха могли да свалят правителството през 2014 година: геополитическа промяна, подмяна на икономическите лагери, ниска събираемост на приходите, разпад на ГЕРБ или оставка на Сергей Станишев. Вариантите очертаха политолозите и социолозите пред журналисти днес. Те определиха отминалата 2013 като година на ината и протестите.

По думите на политолога Борис Попиванов традиционното българско качество се е проявявало в различни аспекти - инатът на Бойко Борисов да се върне на власт, на Сергей Станишев - да не допусне друг кабинет, на протестиращите - да постигнат желаното, дори държавата да се разруши и инатът на българите да не гласуват на изборите, ако не получат алтернатива. По негова прогноза с влизането в кампанията за европейски парламент партиите ще се опитат да си върнат изгубената инициатива.

Според Андрей Райчев пък има подмяна на икономическото с политическото. По думите му грешка на ГЕРБ и в частност на Бойко Борисов е, че подаде оставка като премиер, а след това обяви резултатите от последващите избори за нелегитимни. Като грешка на БСП пък, той посочи сътрудничеството с „Атака“. Според Райчев протестиращите са сгрешили с това, че са подменили гражданския протест с политически.

На друга пресконференция Станишев увери, че правителството ще води политика, която гарантира макроикономическата стабилност, ниското ниво на дълг и по-високата събираемост в бюджета.

fallback
Още от България
fallback