Днес е Богоявление

В цялата страна с тържествен ритуал и спасяване на Христовия кръст беше отбелязан празникът.

06.01.2014 | 16:25
Днес е Богоявление

В цялата страна с тържествен ритуал и спасяване на Христовия кръст беше отбелязан празникът Богоявление.
В София кръста спаси 29-годишният Вячеслав Борисов, който достигна първи до него в езерото в столичния квартал "Дружба". След като извади разпятието, той беше поздравен от Преосвещения Тивериополски епископ Тихон и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Вячеслав спаси кръста и през 2012 година, като това е неговото четвърто скачане в студените води. Младият мъж пожела на себе си и роднините си здраве. Близо 50 души скочиха за кръста в София.

Петгодишният Валентин Анастасов изнесе Богоявленския кръст от ледените води на река Тунджа в Калофер в най-зрелищния ритуал на Йордановден. Той бе най-малкият участник в ритуала и според традицията в подбалканския град той трябва да върне разпятието на свещениците.

Ученик от професионалната гимназия в механотехника в Пазарджик пък извади Богоявленския кръст от водите на река Марица в областния град. Иван Въртигов е на 18 години и за втора година участва в ритуала на Йордановден.

Младежът получи благословение от архимандрит Яков и пожела здраве и късмет на всички българи. Повече от двайсет момчета скочиха в реката в опит да извадят кръста, а стотици жители на Пазарджик се бяха събрали, за да наблюдават ритуала.
В Пловдив 21-годишният Росен Петров извади кръста на Богоявление от студените води на река Марица. Момчето, което е студент в Университета по хранителни технологии в града, е от Ямбол и за първи път скача за Богоявленския кръст в Марица.

След като получи благословията на митрополит Николай, Росен пожела здраве на целия български народ. Иначе близо 70 млади мъже се хвърлиха да спасяват Богоявленския кръст пред погледите на над 1000 пловдивчани.

19-годишният студент Славомир Славов извади кръста от студените води на езерото в Стара Загора. С вик “Да живее България!” младото момче изпревари около 30 млади мъже, които се хвърлиха за разпятието в града на липите. Преди това отец Емилиян благослови бойните знамена на Втора тунджанска бригада.

36-годишният силистренец Светлин Иванов за 13 пореден път извади Богоявленския кръст, хвърлен в Дунав за днешния празник от Доростолския митрополит Амвросий.

Освен Иванов в реката скочиха още 13 души. Температурите на водата в Дунав и въздуха бяха почти еднакви - 3,8 градуса на водата и 3,6 градуса - на въздуха.

Преди ритуала в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра бяха отслужени празнична литургия и Велик Богоявленски водосвет.

17-годишният Теодосий Чернев хвана кръста на Йордановден в Бургас. Младежът е ученик в 11 клас от Спортното училище и участва за първи път в надпреварата за спасяването на кръста. Младежът призна, че тренира плуване.

След като излезе от студените морски води, Теодосий си пожела много здраве, щастие и късмет през новата година. Общо 55 души се включиха в надпреварата за спасяването на кръста тази година. Ритуалът по спасяването на кръста се проведе на обновения Мостик в Бургас.

Общо 47 души скочиха за Светия кръст в морето край морската столица Варна. Кръстът бе изваден от 21-годишния Александър Николов, който е студент в Икономическия университет в града. Младежът участва в ритуала за втори път и за втори път успява първи да достигне до кръста.

"Честит имен ден на всички именници, искам да пожелая много здраве, щастие и успех през новата година на мен, на моите приятели и семейство и на всички българи", каза младежът след излизането си от морето.

За поредна година най-възрастният участник в ритуала бе Васил Тепеделенев, който е на 74 години и скача за кръста за 17-и път. Най-младият участник пък бе 15-годишният Данаил Цветков.

Двайсетгодишният студент във Военноморското училище Иван Петров извади дървения кръст от морето по време на Богоявленския ритуал, който се състоя на Буна "2" в Каварна. Първокурсникът със специалност "Корабоводене", който участва за втори път в надпреварата, изпревари шестима други смелчаци, които скочиха във водата.

Посвещавам успеха си на семейството си, приятелите, а на себе си пожелавам здраве, за да мога да участвам в Богоявленския водосвет и догодина, каза Иван Петров, след като върна  дървеното разпятие на отец Василий. Заместник-кметът Галя Иванова връчи на победителя 300 лева, а свещеникът, който отслужи водосвета, го дари с икона и с църковни календари.

25-годишен мъж от Благоевград улови кръста във водите на река Благоевградска Бистрица, който бе хвърлен от Отец Кирил от благоевградския храм 'Въвесение Богородично' във водите на реката. Името на момчето, уловило кръста, е Владимир Дончев. Той е от благоевградския квартал 'Струмско' и е военослужещ.

22-годишен мъж от Видин извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край града. Исус Алиев Салиев бе най-бърз и стигна пръв до кръста, хвърлен в реката от Векичкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Исус е скачал многократно за кръста, но за първи път успява да го извади от реката. Младият мъж си пожела здраве, късмет и нова къща.

Още един ученик - 15-годишният Велислав Стоянов, спаси Богоявленския кръст в Сливен. Той е ученик в сливенската гимназия по хотелиерство и ресторантьорство и скача за втора година във водите на шадравана до сградата на Община Сливен.

15-годишен извади кръста и в Павел баня. Ученикът от СОУ „Христо Ботев“ Иван Райков пожела много успехи на своите съграждани през 2014-та.

Разследващ полицай извади кръста от водите на р. Черна на Богоявленски водосвет в Смолян. 39-годишният Никола Узунов достигна пръв до християнския символ, хвърлен в реката от архимандрит Висарион.

Във Велико Търново петокурсникът от Националния военен университет "Васил Левски" Ивайло Иванов извади Богоявленския кръст от водите на река Янтра. По традиция Великотърновският митрополит Григорий хвърли Богоявленския кръст в реката от обновения Владишки мост.

Над 70 души - курсанти, кадети и граждани, влязоха в реката. По-рано днес в Катедралния храм "Рождество Богородично" беше отслужена тържествена Света литургия. Пред крепостта "Царевец" бяха осветени и благословени бойните знамена на НВУ "Васил Левски".

Двайсет и пет годишният Томислав Рачев извади Богоявленския кръст от река Дунав край Русе, хвърлен от протосингела на Русенската митрополия архимандрит Виктор. Общо 15 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците не се уплашиха от температурата на водата, която беше 3,9 градуса.

Най-младият участник беше 14-годишният ученик в професионалната гимназия по икономика Алберто Терзич. "Тренирам баскетбол и плуване и реших да скоча за здраве", каза момчето.

Победителят Томислав Рачев, който е управител на мебелна фирма, хваща за четвърти път кръста. "От 2007 година скачам всеки път на Йордановден. Пожелавам на всички да са живи и здрави", каза Рачев.

19-годишният студент Александър Петров пък извади кръста в Ловеч. Той се оказа най-пъргав сред седемнадесетте смелчаци скочили в студените води на река Осъм.

По традиция светият кръст бе хвърлен от ловчанският митрополит Гавриил от пешеходния мост в центъра на града. Владиката пожела на стотиците миряни благодатта на днешния ден да осени всички.

Дядо Гавриил пожела здраве на Александър Петров и му честити победата. Студентът по автомобилостроене в Габровския университет участва за втора поредна година в церемонията по ваденето на кръста.

"Не може да се опише, уникално е. Щастлив съм, защото исках да хвана кръста. Беше много студено, краката не се усещаха. Не съм си пожелал нищо, но вярвам в Господ", каза момчето, след като получи парични награди от ловчанския митрополит и от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев.