Николай Младенов разкритикува истерията около имигрантите във Великобритания

Твърденията за внезапен наплив на български и румънски граждани на Острова през 2014 г. са политически мотивирани, твърди бившият външен министър.

04.01.2014 | 12:01
Николай Младенов разкритикува истерията около имигрантите във Великобритания

Бившият външен министър на България Николай Младенов разкритикува масовата истерия около дебата за имиграцията във Великобритания. По думите му твърденията за внезапен наплив на български и румънски граждани на Острова през 2014 г. са политически мотивирани и се разпалват от крайната десница. Това се казва в статия, публикувана на страниците на авторитетния британски вестник „Гардиън“.

Младенов, който в момента е специален пратеник на ООН за Ирак заяви пред „Би Би Си“, че медиите са се постарали да покажат правилните предположения, които показват, че тази масова истерия, която се разпали в британските медии е изцяло политически мотивирана и няма причина да се смята, че Великобритания ще бъде залята от вълни от имигранти от България. По думите на Младенов наистина известен брой хора са се преместили на Острова, но по този начин те допринасят за развитието на икономиката, както британците, които са се установили на територията на нашата страна и също оказват положително влияние върху икономическото ни състояние. Той добавя още, че много страни вече са се възползвали от отварянето на границите и от търговията в Европейския съюз, така че тази тенденция трябва да се насърчава. Младенов увери, че много от мигрантите могат да дадат своя принос във Великобритания, тъй като са висококвалифицирани служители.

Вижте още във видео файла.