България първа в ЕС по-ранно напуснали училище деца

91% от българите искат гимназиалното образование да дава професионална квалификация на завършващите.

03.01.2014 | 17:15
България първа в ЕС по-ранно напуснали училище деца

България заема първото място в ЕС по ранно напускане на училище. Средната средната възраст на напускащите е около 14 години. Това показват данните от проучване на Агенция „Медиана” за средното образование у нас.
91% от българите искат гимназиалното образование да дава професионална квалификация на завършващите.

Според изследването 88 на сто от гимназистите смятат, че лично за тях би било добре, ако, завършвайки средно образование, вече имат занаят. Увеличава се броят на работещите ученици в горните класове.

Дуалната система съчетава теорията и практиката. В Германия и Австрия например младежката безработица е съответно 8 и 9 на 100, докато у нас тя достига 25 на 100 сред младежите между 15 и 25 години.

В общността средният процент младежи без работа е над 23%. Системата съчетава работа през последните 3 години в гимназия на трудов договор – тоест на светло, със заплата и осигуровки заедно със теория.

У нас обаче трябва да се променят редица закони – за средното, за професионалното образование, за браншовите камари, както и кодексът на труда.

В Германия ученици започват да се трудят още на 14 години, а в Австрия над 37 хиляди фирми обучават над 130 хиляди ученици. В Европа осигуровките се поемат от държавата, а в някои страни и заплатите на стажантите.

Процесът да се разреши на непълнолетни у нас да работят е доста тромав. Оказва се обаче, че всеки пети зрелостник в 12-ти клас не ходи на училище, а работи, но изцяло в сивия сектор. Сред профила на професиите попадат не само шлосери и заварчици, а и ИТ специалисти, уеб дизайнери. Пилотно дуалната система у нас може да се въведе през учебна 2015-2016.