Протестиращи блокираха Орлов мост в столицата

Хвърлят димки по парламента.

26.12.2013 | 17:42
Протестиращи блокираха Орлов мост в столицата

В 196-ият ден на протести, недоволните блокираха Орлов мост в столицата с искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски и смяна на системата.

Около 400-500 души развяват знамена, свирят със свирки и са издигнали плакати с послания като "Опорни точки, ненавиждам: превратаджии, мерзавци", "Партийните дотации-за иновации, не за машинации".

В района има засилено полицейско присъствие.

По бул. „Цариградско шосе” се движат коли на градския транспорт, които обръщат на „Орлов мост” и отиват обратно по посока хотел „Плиска”, съобщава Фокус.

Днес протести срещу кабинета има в над 30 града.

Протестиращите в столицата се насочват към БНБ, където ще се слеят с недоволни българи от чужбина, които са се върнали у нас за коледните празници. В протестите се включиха и Ранобудните студенти.

Към 15:00 часа движението на Орлов мост вече е възстановено.

Протестиращите в столицата блокираха движението пред Министерски съвет. Входът е заграден с метални заграждения и се охранява от полиция.

Полицейски кордон препречва пътя на протестиращите да се насочат към бул. „Дондуков”. Представители на Ранобудните студенти прочетоха своята позиция пред участниците в протеста. Според тях, единствената свободна платформа, където могат да изкажат свободно своето мнение, е окупираната аула на Софийския университет.

Протестиращите поеха към Народното събрание, където също ги очаква малка група.

Протестиращите хвърлиха димки по сградата на парламента, а част от тях започнаха да удрят по металните заграждения. Полицията отговори с нов кордон, който увеличи разстоянието между оградите и протестиращите.

Около 200 човека се включиха в протестно шествие в Пловдив, като сред тях също има българи, живеещи в чужбина. Завърши протестът срещу кабинета на Пламен Орешарски в Бургас, в който се включиха около 100 души, предимно студенти. Не повече от 10-20 души протестираха в центъра на Благоевград.