Борис Чеширков: През 2014 г. потокът бежанци към България ще се увеличи

Има напредък в условията, които се предоставят в повечето центрове за емигранти, твърди говорителят на Агенцията за бежанците към ООН.

24.12.2013 | 12:48
Борис Чеширков: През 2014 г. потокът бежанци към България ще се увеличи

„Вероятно през 2014 г. кризата в Сирия ще се задълбочи и това ще увеличи напливът на хората, които ще търсят убежище в България“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Борис Чеширков, говорител на Агенцията за бежанците към ООН в България. По думите му това не бива да бъде изненада, защото много от емигрантите ще минат първо през страната ни по пътя към Европа. Според него има напредък в условията, които се предоставят в повечето центрове за бежанци. „Правителството трябва да се замисли как да осигурни храна на тези хора, това е практика в много европейски държави. Освен това настанените нелегално пребиваващи в центровете на МВР за получават храна. Редно е това да важи за всички бежанци“, обясни Чеширков.

Той уточни, че към днешна дата е невъзможно да бъдат ускорени процедурите за получаване на статут на бежанец. „Хората работят по 6 дни в седмицата, без почивки, няма достатъчно капацитет. Към края на ноември имаше около 4000 регистрирани търсещи убежище, но сега предполагам са около 6500 души. В предишни години е имало не повече от 1000 бежанци на наша територия. Преди няколко месеца около 100 души дневно минаваха границата, сега има дни, в които не преминава никой. Отдавам това на зимните условия и командированите 1500 полицаи по границите“, посочи още експертът.

Вижте целия разговор във видео файла.