fallback

Всеки лекар у нас трябва да работи с поне две медицински сестри

От екипа на министър Таня Андреева планират да се въведат и стимули за университетите да обучават сестри.

24.12.2013 | 11:55

Всеки лекар у нас трябва да работи с поне две медицински сестри. Това е записано в плана на новата Национална здравна стратегия. За да се реализира тази идея, здравното министерство предлага да започне ударно обучение на сестри във висшите училища. По данни на НСИ в момента у нас има близо 29 хиляди лекари и едва 32 хиляди медицински сестри.

За да увеличи броя на медицинските сестри, здравното ведомство иска да повиши броят на местата във вузовете, които те завършват. От екипа на министър Таня Андреева планират да се въведат и стимули за университетите да обучават сестри. Според експерти обаче е спорен въпросът дали ще има смисъл от тази мярка, ако не им се създадат по-добри условия за работа. В момента по данни на българска асоциация на специалистите по здравни грижи средната заплата на тези кадри е между 480 и 520 лв. Заради това и заради голямото натоварване в болниците сестрите масово емигрират.

Проучване на "Отворено общество" и съсловната им организация показва, че годишно във факултетите завършват 480 сестри, а страната напускат 500. Така планираната мярка, която цели броят на завършващите медицински сестри да бъде увеличен , може да се окаже в полза на чуждите държави. В плана на здравното министерство се предвижда и ревизия на дейностите, които сега могат да вършат сестрите в болниците. Идеята е да им се делигират повече отговорности и права. От съсловната им асоциация отдавна се борят за подобна промяна.

fallback
Още от България
fallback