Възрастта за пенсиониране се замразява само за една година

ГЕРБ настояха от левицата да помислят как да спазят предизборното си обещание за създаване на нови работни места, вместо да спират пенсионната реформа.

18.12.2013 | 16:48
Възрастта за пенсиониране се замразява само за една година
Възрастта за пенсиониране се замразява само за една година

Депутатите отхвърлиха окончателно предложението на БСП за по-ранно пенсиониране при недостиг на стаж или възраст. Подобно обещание социалистите заложиха в предизборната си програма.

В пленарна зала идеята беше подкрепена от „Коалиция за България“ и „Атака“, срещу него гласуваха от ДПС и ГЕРБ.
Предложението на левицата предвиждаше хората, които нямат навършени нужните стаж и възраст за пенсиониране, да могат да се пенсионират при условие, че недостигащите им възраст или осигурителен стаж са до 24 месеца.  Още миналата седмица стана ясно, че между партиите, подкрепящи кабинета, има противоречия какви промени да се направят в пенсионната система. Днес председателят на социалната комисия и депутат от БСП Корнелия Нинова аргументира позицията на социалистите:

„За 2014 година 13 хиляди души  ще са твърде стари, за да ги наемат фирмите на работа. Но твърде млади, за да ги поеме пенсионната система.   Заради грижата за тези 13 хиляди души направихме това предложение“, заяви Нинова.
Замразяването на възрастта ще намали пенсиите, убедени са от опозицията.

Според ГЕРБ левицата трябва да помисли как да спази предизборното си обещание за 250 хиляди нови работни места вместо да спира пенсионната реформа.

„Излиза на практика, че замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране е самоцел на БСП, за да могат да рапортуват на поредния пленум, че са изпълнили едно предизборно обещание,“ коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.
Управляващите дадоха знак, че обмислят възможности как да ограничат дефицита в осигурителната система, който расте от години особено след намаляване на осигуровките по искане на бизнеса.

„Това, което ни съветва Световната банка - да се опитаме да увеличим осигурителната вноска пред следващите години. Когато това е благоприятно. Аз не казвам, че това трябва да случи следващата година, но в условия, в които се надяваме да има достатъчно сериозен ръст на икономиката,  да се опитаме да балансираме бюджета на държавното обществено осигуряване“, коментира социалният министър Хасан Адемов.

Депутатите вече приеха в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, възрастта и стажът за пенсиониране да бъдат замразени само за 2014 г., докато в  предложението на левицата не беше заложен срок.