fallback

Адемов отрече да има договорки за по-гъвкави форми за пенсиониране

Позицията на министерството е непроменена и е против, коментира още социалният министър.

17.12.2013 | 15:43

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов отрече между ДПС и БСП да е постигната договорка да се въведат гъвкави форми на пенсиониране. Позицията на министерството е непроменена и е против, категоричен беше министър Адемов.

Вчера депутатът от левицата Екатерина Заякова заяви, че от догодина хора, на които не достига една година възраст за пенсиониране, ще могат да се пенсионират по-рано и да получат 85 процента от пенсията си.

От КНСБ се обявиха срещу по-ранно пенсиониране и настояха утре при разглеждането на промените в КСО да се приеме замразяване на стажа и възрастта и за работещите при първа и втора категория труд. Според бизнеса подобна мярка ще помогне на трудовия пазар, коментира Димитър Бранков от БСК.

Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява за замразяване на пенсионната възраст на работниците и служителите от първа и втора категория през следващата година, пише Investor.bg.

Федерацията на миньорите към синдикалната организация изразява с декларация до министър-председателя и до всички парламентарни групи искането за замразяване на пенсионната възраст и на индустриалните работници, които работят при най-тежки условия на труд, съобщават от КНСБ.

В тези категории влизат работниците от въгледобива, рудодобива, металургичната, химическата и леката промишленост, жп сектора.

Промените, които утре ще бъдат обсъждани в комисия в НС на второ четене, предвиждат замразяване на пенсионната възраст и стажа за трета категория труд, в това число и за учителите, но не и на работещите в първа и втора категория.Политическият пазарлък по пенсионната реформа противопоставя работещите българи, се казва в декларацията. В нея се настоява депутатите да се съобразят с исканията на хилядите работещи при най-трудни и вредни за здравето условия на труд.

Вижте и видео файла и коментара на социалния министър по темата.

fallback
Още от България
fallback