България е включена в програмата за Югоизточна Европа на ЕК

Обсъждат се възможностите България, Румъния и Сърбия да подготвят общи проекти, с които да се стимулира развитието на пограничните райони.

13.12.2013 | 17:31
България е включена в програмата за Югоизточна Европа на ЕК

От следващия програмен период България ще може да осъществява съвместни проекти в рамките на Програмата за Югоизточна Европа на ЕК, в която участват още Кипър, Албания, Македония и Гърция.
Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя участва в национална кръгла маса, посветена на "Актуалните проблеми и усъвършенстване на законодателството за регионалното развитие".

Програма е с бюджет около 80 млн. евро и ще е полезна за развитието на трансграничното сътрудничество между тези държави и ще се обсъжда следващата година.
Министърът съобщи, че вчера в кореспонденция с ЕК е била информирана, че усилията на страната ни да бъде включена в тази програма са успешни.

Досега България беше допусната до участие само в Дунавската стратегия. В рамките на трасграничното сътрудничество се обсъждат възможностите България, Румъния и Сърбия да подготвят общи проекти, с които да се стимулира развитието на пограничните райони.