fallback

ГЕРБ поиска отстраняването на Сидеров като председател на на Антикорупционната комисия

От „Атака“ реагираха остро, а от БСП и ДПС призоваха ГЕРБ да анализират първо своето поведение като партия.

13.12.2013 | 17:27

Парламентарната група на ГЕРБ поиска предсрочно освобождаване на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси заради пътуването му до Куба с група депутати от „Атака“. Според ГЕРБ поведението на Сидеров и депутатите от групата му уронват престижа на парламента. От „Атака“ реагираха остро, а от БСП и ДПС призоваха ГЕРБ да анализират първо своето поведение като партия.Освобождаването на Сидеров от председателския пост може да стане само със съгласието на половината от членовете й. Затова от ГЕРБ призоваха представителите на другите парламентарно-представени партии в комисията да подкрепят предложението им. „Всички се сещате, че говоря за Волен Сидеров, така наречения „златен пръст“ и „стайно цвете“ и други подобни определения. За нас е недопустимо да се руши авторитетът на Народното събрание, а той може би вече е под санитарния минимум“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.От „Атака“ заподозряха, че искането за отстраняването на Сидеров от председателското място на антикорупционната комисия е свързано с разследването на  офшорните сметки на Борисов. „Борисов отказа да дойде да даде обяснение за своите офшорки. Отказа да се разбере какво е правил по време на своето управление. Ето за това Сидеров в момента му е неудобен и иска той да си подаде оставка,“ заяви  Димитър Димов от ПГ на „Атака“.От БСП и ДПС не приеха еднозначно предложението на ГЕРБ. Антов Кутев, след като подчерта, че изразява по-скоро лично мнение, призова бившите управляващи да анализират първо собствените си действия.

„Когато искаш оставката на някого е хубаво и редно колегите от ГЕРБ да погледнат първо в своята градина. Да поискат първо оставката на Цветанов,“ заяви Кутев.

От ДПС заявиха, че Комисията по етика би трябвало да се занимае с казуса. Лидерът на партията Лютви Местан категорично отрече ДПС да стои зад снимките на Волен Сидеров, пуснати в публичното пространство, каквото теза лансира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той иронизира и изказването на Борисов, че ДПС стои зад отцепването на двама депутати от ГЕРБ. 

„Господин Бойко Борисов без всякакво съмнение трябваше да получи определението за заслужил „политически инженер“, бих му присъдил и званието „народен политически инженер“, защото това е човекът който успя да разбие две парламентарни групи в рамките 41-вото Народно събрание“, заяви Местан.

Той отрече партията му да стои зад нови формации като тази на движението на Николай Бареков. И подчерта, че вътрешните проблеми на ГЕРБ и състоянието на извънпарламентарната десница показват, че в дясно се оформя голяма политическа ниша.

fallback
Още от България
fallback